Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

WARGA EMAS DIBERI BANTUAN PELAYARAN IHSAN

TOK BALI, 2 Januari – Seorang warga emas berusia 68 tahun dari Pulau Perhentian yang mengalami penyakit kritikal terpaksa dibawa menaiki bot Maritim Malaysia Negeri Kelantan dalam keadaan laut yang bergelora bagi mendapatkan rawatan kecemasan di Hospital Besut pada 11.30 pagi tadi.

Pengarah Maritim Negeri Kelantan, Kepten Maritim Nurul Hizam bin Zakaria berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada Klinik Kesihatan Pulau Perhentian yang meminta bantuan membawa seorang pesakit bernama Karim bin Harith dibawa ke hospital kerana pesakit mengalami fulminant hepatic failure yang menyebabkan hatinya gagal berfungsi. Beliau menjelaskan pihak klinik memaklumkan bahawa pesakit terbabit telah berjaya distabilkan oleh petugas klinik tetapi pesakit perlu dihantar ke Hospital Besut untuk mendapatkan rawatan lanjut dengan segera.

”Memandangkan keadaan pesakit yang kritikal, kami segera menggerakkan Bot Maritim Penyelamat 7 untuk melaksanakan misi membawa pesakit ini, meskipun keadaan laut yang berombak setinggi tiga hingga empat meter,” jelas beliau.

”Bot Maritim Penyelamat 7 tiba di Jeti Maritim Malaysia Negeri Kelantan pada jam 2 petang dan pesakit yang ditemani oleh isteri beliau kemudiannya dikejarkan ke Hospital Besut,” katanya lagi.

IMG 6616 IMG 6617

Sumber :

Unit Perhungan Awam Maritim Negeri Kelantan

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT PENGARAH KEJURUTERAAN MK TLDM KE ATAS PENGARAH MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 1 Disember – Pengarah Kanan Kejuruteraan MK Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Ts. Rozaide bin Megat Othman telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh, hari ini.

Delegasi lawatan tiba kira-kira jam 9.00 pagi disambut oleh pasukan Kawalan Kehormatan Setempat (KKS B) sebelum membuat pemeriksaan baris seterusnya menandatangani buku pelawat di lobi Ibu Pejabat Maritim Negeri Pahang.

Pertemuan ulung ini merupakan inisiatif kedua-dua pihak memperkasakan hubungan kerjasama erat yang sedia terjalin dan penambahbaikan ke arah kecemerlangan Maritim Malaysia dan TLDM seiring dengan matlamat dan komitmen dalam melindungi dan mempertahankan kedaulatan perairan Zon Maritim Malaysia.

Kerjasama berterusan ini juga akan menjadi tonggak utama dalam memastikan peranan dan fungsi tugas pengoperasian kedua-dua agensi berada ditahap yang optimum di samping bertukar pandangan mengenai pembangunan dan tahap kesiagaan aset sedia ada.

Pertemuan diakhiri dengan pertukaran cenderahati sebagai tanda kerjasama harmoni yang terjalin melalui kunjungan hormat ini.

 

KUNJUNGAN HORMAT TLDM 4   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 2   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 3
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC