27
Jum, Jan

𝗞𝗔𝗣𝗔𝗟 𝗞𝗔𝗥𝗚𝗢 𝗩𝗜𝗘𝗧𝗡𝗔𝗠 𝗗𝗜𝗧𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗕𝗘𝗥𝗦𝗔𝗨𝗛 𝗧𝗔𝗡𝗣𝗔 𝗞𝗘𝗕𝗘𝗡𝗔𝗥𝗔𝗡

KOTA TINGGI, 5 April - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Johor telah menahan sebuah kapal kargo yang disyaki bersauh tanpa kebenaran di perairan Johor Timur petang semalam.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam bin Zakaria berkata, kapal kargo yang membawa muatan serbuk sisa sawit itu ditahan dalam rondaan penguatkuasaan sekitar jam 3.30 petang semalam di kedudukan 23.11 batu nautika timur laut Tanjung Penawar.

Kapal kargo sepanjang 105 meter itu dikendalikan 18 kru lelaki warga Vietnam berumur di antara 22 tahun hingga 50 tahun dan mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

Hasil pemeriksaan lanjut mendapati nakhoda kapal kargo tersebut gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran bersauh daripada Pengarah Laut Malaysia. Kapal berserta kesemua kru telah ditahan di bawah Seksyen 491B(1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100 ribu atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali sekiranya bersalah.

Maritim Malaysia Negeri Johor akan terus mempergiatkan penguatkuasaan di laut bagi memastikan keselamatan dan kedaulatan perairan negeri Johor terpelihara.

 

Siaran Media 5 April 2022 4    Siaran Media 5 April 2022 3 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC