24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

OP CARILAMAT: BOT KARAM, SATU MANGSA HILANG.

KUANTAN, 20 Febuari – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pahang mengaktifkan operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) pada 7.50 malam semalam berikutan bot fiber dinaiki dua nelayan terlanggar tali pukat dan karam di sekitar 7.5 batu nautika Timur Sungai Baserah Kuantan.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh berkata, seorang mangsa selamat manakala seorang lagi masih hilang dan dikhuatiri lemas.

Terdahulu, Maritime Rescue Sub-Centre (MRSC) Kuantan menerima panggilan awam berkaitan insiden dan bot ronda maritim yang sedang beroperasi di sekitar lokasi berdekatan terus diatur gerak ke titik koordinat aduan bagi melaksanakan operasi CARILAMAT.

Menurut mangsa yang selamat Abd Mutalib, 38, kejadian berlaku sekitar jam 7.00 malam semalam semasa mangsa dalam perjalanan pulang dan telah terlanggar tali pukat bot jenis pukat tunda lalu menyebabkan bot mangsa terbalik.

Kejadian hanya disedari tekong bot pukat tunda setelah diberitahu oleh sebuah bot lain yang menyelamatkan mangsa.

Mangsa yang hilang Fadzely Mohamed, 40, sempat berpaut pada tali pukat bot dan dengan tiba-tiba telah hilang semasa bot pukat tunda sedang menarik pukat tersebut.

Operasi CARILAMAT mangsa yang masih hilang disambung semula jam 7.00 pagi ini dan Pengkalan Hadapan CARILAMAT (PHC) ditubuhkan di pantai Kampung Baru Beserah.

Op CARILAMAT ini turut disertai Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM), Angkatan Pertahanan Awam (APM),  Pasukan polis Marin (PPM) serta komuniti nelayan tempatan.

Maritim Malaysia mengingatkan kepada komuniti maritim khususnya bot-bot nelayan tempatan supaya sentiasa berwaspada apabila keluar ke laut dan sentiasa membawa peralatan keselamatan termasuk life jacket dan personal locater beacon (PLB).

Sebarang maklumat berkaitan kejadian kecemasan kegiatan jenayah atau di laut boleh terus menghubungiPusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 df3bd467 a8c3 4d3e bcab bde063dc20bc    
Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC