03
Jum, Feb

OP JANGKAR HARAM : KAPAL KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA WALAU BERDEPAN CUACA BURUK

KOTA TINGGI, 26 Ogos - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Johor telah menahan sebuah kapal kargo yang disyaki bersauh secara haram di perairan Johor timur pagi semalam.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam bin Zakaria berkata, kapal kargo yang berdaftar dari Kuching, Sarawak itu ditahan oleh aset Maritim Malaysia di kedudukan 3.8 batu nautika tenggara Tanjung Punggai, Johor pada jam 9.10 pagi.

Pemeriksaan awal mendapati kapal kargo tersebut dikendalikan oleh 12 kru warga tempatan dan Indonesia berumur antara 30 hingga 70 tahun serta mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

Kapal kargo tersebut didapati telah bersauh di perairan ini sejak 24 Ogos dan nakhoda kapal juga telah gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran bersauh dari Pengarah Laut Malaysia.

Kapal serta kesemua kru telah ditahan, manakala nakhoda dan ketua jurutera kapal dibawa ke Pejabat Zon Maritim Tanjung Sedili untuk siasatan lanjut bagi kesalahan dibawah Seksyen 491B(1)(l) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 iaitu bersauh tanpa kebenaran.

Sekiranya didapati bersalah boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100 ribu atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Untuk rekod sejak Januari 2021 sehingga kini, Maritim Malaysia Negeri Johor telah menahan sebanyak 90 buah kapal dibawah kesalahan bersauh tanpa kebenaran dimana 72 buah kapal telah ditahan di dalam Operasi Jangkar Haram yang dilancarkan pada 24 Mac tahun ini.

Pengarah Maritim Negeri Johor juga mengingatkan supaya semua kapal yang berlabuh di perairan Negeri Johor untuk sentiasa menghormati dan mematuhi undang-undang yang dikuatkuasakan ketika berada di dalam perairan Malaysia. Kapal-kapal yang ingin berlabuh juga perlu mendapatkan kelulusan daripada pihak Jabatan Laut Malaysia Wilayah Selatan atau terpaksa berdepan dengan tindakan undang-undang yang tegas oleh pihak Maritim Malaysia.

Walaupun berdepan dengan keadaan cuaca buruk yang melanda kawasan perairan Johor timur ketika ini, Maritim Malaysia Negeri Johor tetap komited melakukan rondaan dan penguatkuasaan bagi memastikan keselamatan dan kedaulatan perairan negeri Johor.

 

OPJH 26 Ogos 2021 5    OPJH 26 Ogos 2021 1
     
 WhatsApp Image 2021 08 25 at 12.56.58 2    OPJH 26 Ogos 2021 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC