03
Jum, Feb

OP CARILAMAT: SEORANG MANGSA DIPERCAYAI JATUH LAUT DI PERAIRAN IGAN

Kuching, 11 April - Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Kuching, Sarawak telah mengaktifkan operasi CARILAMAT di perairan Igan berikutan laporan kejadian seorang kru bot nelayan yang disyaki jatuh laut hari ini.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman bin Md Yunus berkata, MRSC Kuching telah menerima maklumat daripada Balai Polis Ulu Lanang menyatakan seorang kru bot nelayan tempatan dipercayai jatuh laut awal pagi tadi, pada jarak lebih kurang 19 batu nautika dari Kuala Igan.

WhatsApp Image 2021 04 11 at 16.57.44

Rakan mangsa telah menelefon majikan menyatakan bahawa mangsa dikhuatiri telah jatuh dari bot dan menyedari mangsa hilang serta tiada di atas bot pada jam 8.00 pagi tadi.

Mangsa Azrie Shafian bin Floren, 28, warga tempatan dikatakan kali terakhir memakai baju warna biru dan berseluar pendek hitam.

Setakat jam 7.30 malam tadi, tiada sebarang petunjuk ditemui dan pencarian memfokuskan di sekitar posisi terakhir mangsa dipercayai jatuh laut.

Maritim Malaysia menggesa komuniti maritim agar batalkan niat ke laut sekiranya cuaca buruk dan sekiranya keadaan mendesak untuk ke laut, utamakan keselamatan dengan sentiasa memakai jaket keselamatan memandangkan keadaan cuaca di laut pada masa ini yang kurang baik.

WhatsApp Image 2021 04 13 at 10.37.30

Maritim Malaysia  sentiasa mengalu-alukan maklumat daripada seluruh Komuniti Maritim untuk melaporkan sebarang kecemasan di laut secara terus ke talian MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak ditalian 082-432544.

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC