01
Jum, Mac

Grid List

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM MALAYSIA

LANGGAR SYARAT SAH LESEN: BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN.

2

 

MIRI, 3 Mac – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Miri telah menahan sebuah Bot Nelayan Tempatan (BNT) Kelas C yang disyaki melakukan aktiviti perikanan pada jarak lebih kurang 5 batu nautika utara Kuala Baram, pagi semalam.

Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Md. Fauzi bin Othman berkata, bot tersebut cuba melarikan diri dikejar dari diperiksa, namun telah dipintas dan ditahan 10 minit kemudiannya oleh aset Maritim Malaysia yang sedang melakukan rondaan Op Permai di sekitar perairan Miri pada lebih kurang jam 7.40 pagi semalam.

WhatsApp Image 2021 03 02 at 16.25

 

Hasil pemeriksaan ke atas bot tidak menjumpai sebarang peralatan menangkap ikan seperti pukat tunda dan tali tunda. Anggota penguat kuasa mengesyaki kru bot telah bertindak melepaskan tali pukat  bagi mengelakkan dari ditahan, sebaik menyedari kehadiran aset Maritim.

Bot tersebut kemudiannya diarahkan untuk berpatah semula ke posisi di mana penguat kuasa menjumpai sebahagian pukat terapung yang dipercayai milik mereka.

Pemeriksaan lanjut mendapati bot disyaki melakukan aktiviti perikanan kurang dari 7 batu nautika yang mana telah menyalahi syarat yang tertera di dalam lesen yang dimiliki. Bot nelayan tempatan itu dikendalikan oleh seorang tekong warga Malaysia bersama empat kru warga Indonesia berumur dalam lingkungan 27 hingga 65 tahun.

“Kesemua kru, bot dan peralatan menangkap ikan seterusnya ditahan dan diiring masuk ke Jeti Pusat Tahanan Vesel (PTV) Zon Maritim Miri untuk siasatan lanjut. Kes akan disiasat di bawah Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen dan Seksyen 29 Akta Perikanan 1985 iaitu memusnahkan keterangan yang menuduh," tambah Fauzi.

Maritim Malaysia menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan agar sentiasa mematuhi undang-undang Maritim di perairan Negara.

Orang ramai disaran menghubungi Pusat Operasi Zon Maritim Miri jika berlaku kecemasan atau kejadian mencurigakan menerusi talian 085-418204 atau Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak ditalian 082-432544 atau MERS 999 yang beroperasi 24 jam.

Grid List

SEMINAR PENGURUSAN BENCANA MARITIM MENGHIMPUNKAN 26 AGENSI, SAHABAT STRATEGIK, PAKAR DAN AKADEMIA CARILAMAT NEGARA

PUTRAJAYA, 27 Februari – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah mengadakan Seminar Pengurusan Bencana Maritim dengan tema ‘Menuju Kolaborasi Mapan dan Sejahtera’ yang telah disempurnakan oleh Pengarah BCLBB, Laksamana Pertama Maritim Hamizan Bin Harun pagi tadi.

Lebih 400 peserta secara fizikal dan dalam talian telah mengikuti seminar ini yang menghimpunkan 26 agensi terdiri daripada jabatan kerajaan, sahabat strategik Maritim Malaysia, pakar, badan bukan kerajaan dan akademia yang berkaitan bidang CARILAMAT di negara ini.

Penganjuran seminar ini adalah bertujuan untuk berkongsi peranan, tanggungjawab dan cabaran yang dihadapi oleh agensi-agensi penyelamat semasa bencana maritim, selari dengan fokus Pelan Strategik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia 2023 – 2033 iaitu; memperkasakan kolaborasi CARILAMAT kebangsaan.

Seminar ini dimulakan dengan sesi pertama iaitu pembentangan tajuk-tajuk menarik mengikut kepakaran panel jemputan, iaitu dimulakan dengan ‘Peranan Semasa Bencana’ yang dibentangkan oleh Ketua Penolong Pengarah Kanan Seksyen Pelaksanaan Operasi dari Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Encik Arjunaidi bin Ismail.

Seterusnya Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Air Dan Marin, Seksyen Kontingensi Tumpahan Minyak Dari Jabatan Alam Sekitar (JAS), Norina Frederick Sambang mengambil tempat dengan pembentangan beliau yang bertajuk ‘Cabaran Mengendalikan Operasi Pembersihan Tumpahan Minyak’.

Kemudian Pengarah Bahagian Perisikan Dan Pengurusan Krisis Negara, Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari Majlis Keselamatan Negara (MKN), membentangkan tajuk ‘Peranan Semasa Krisis’ diikuti Supt (D13) Dasar Databank DNA, Superintenden Khairil Sopian bin Ismail, dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan tajuk ‘Disaster Victim Identification (DVI)’.

Tajuk pembentangan seterusnya ialah ‘Peranan Semasa Bencana Maritim’ disampaikan oleh Timbalan Pengarah Bahagian Operasi (Perkhidmatan) Udara, Encik Mani Vannan a/l Ketena Samy dari Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (CAAM) dan diikuti Penolong Pengarah Kanan, Unit Carilamat Dan Bantuan Bencana, Leftenan Komander Maritim Hizam Bin Zulkifli, dari Maritim Negeri Sabah Dan Wilayah Persekutuan Labuan dengan tajuk ‘Cabaran Sebagai Agensi Peneraju SAR Maritim’.

Panel terakhir pembentangan ialah Timbalan Dekan Akademik Dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Pengajian Maritim Dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Madya Technologist Dr. Kasypi Mokhtar dengan tajuk ‘Peranan Akademia Dalam Isu Bencana Maritim’.

Sesi kedua seminar telah berlangsung dengan Dialog, menampilkan Kapten (B) Abdul Rahmat Omar Bin Tun Mohd Haniff TUDM sebagai moderator dan empat orang panel iaitu Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari MKN, Encik Arjunaidi Bin Ismail dari NADMA, Pengarah Disaster Preparedness And Prevention Center (DPPC) Malaysia-Japan International Institute Of Technology (Mjiit), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Khamarrul Azahari bin Razak dan Komander Maritim Dr. Suzanna Binti Razali Chan yang merupakan Ketua Cawangan Bantuan Bencana, Bahagian Carilamat Dan Bantuan Bencana (BCLBB), Ibu Pejabat APMM Putrajaya.

 

WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 2   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.03 PM   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.54.58 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC