27
Jum, Jan

LANGGAR SYARAT SAH LESEN: BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN.

2

 

MIRI, 3 Mac – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Miri telah menahan sebuah Bot Nelayan Tempatan (BNT) Kelas C yang disyaki melakukan aktiviti perikanan pada jarak lebih kurang 5 batu nautika utara Kuala Baram, pagi semalam.

Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Md. Fauzi bin Othman berkata, bot tersebut cuba melarikan diri dikejar dari diperiksa, namun telah dipintas dan ditahan 10 minit kemudiannya oleh aset Maritim Malaysia yang sedang melakukan rondaan Op Permai di sekitar perairan Miri pada lebih kurang jam 7.40 pagi semalam.

WhatsApp Image 2021 03 02 at 16.25

 

Hasil pemeriksaan ke atas bot tidak menjumpai sebarang peralatan menangkap ikan seperti pukat tunda dan tali tunda. Anggota penguat kuasa mengesyaki kru bot telah bertindak melepaskan tali pukat  bagi mengelakkan dari ditahan, sebaik menyedari kehadiran aset Maritim.

Bot tersebut kemudiannya diarahkan untuk berpatah semula ke posisi di mana penguat kuasa menjumpai sebahagian pukat terapung yang dipercayai milik mereka.

Pemeriksaan lanjut mendapati bot disyaki melakukan aktiviti perikanan kurang dari 7 batu nautika yang mana telah menyalahi syarat yang tertera di dalam lesen yang dimiliki. Bot nelayan tempatan itu dikendalikan oleh seorang tekong warga Malaysia bersama empat kru warga Indonesia berumur dalam lingkungan 27 hingga 65 tahun.

“Kesemua kru, bot dan peralatan menangkap ikan seterusnya ditahan dan diiring masuk ke Jeti Pusat Tahanan Vesel (PTV) Zon Maritim Miri untuk siasatan lanjut. Kes akan disiasat di bawah Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen dan Seksyen 29 Akta Perikanan 1985 iaitu memusnahkan keterangan yang menuduh," tambah Fauzi.

Maritim Malaysia menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan agar sentiasa mematuhi undang-undang Maritim di perairan Negara.

Orang ramai disaran menghubungi Pusat Operasi Zon Maritim Miri jika berlaku kecemasan atau kejadian mencurigakan menerusi talian 085-418204 atau Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak ditalian 082-432544 atau MERS 999 yang beroperasi 24 jam.

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC