27
Jum, Jan

BOT UTILITI ANGKUT SISA BUANGAN TANPA LESEN, DITAHAN

JOHOR BAHRU, 11 Februari - Sebuah bot utiliti telah ditahan oleh Kapal Ronda Maritim Malaysia kerana menjalankan aktiviti mengangkut sisa buangan tanpa kebenaran di perairan Johor Barat, petang semalam.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam bin Zakaria berkata, bot utiliti tersebut telah ditahan dalam satu operasi sekitar jam 1.30 petang di kedudukan 3.4 batu nautika barat Tanjung Piai.

Kapal yang ditahan tersebut berdaftar di Singapura dan dikendalikan oleh tiga orang kru termasuk termasuk nakhoda merupakan warganegara Indonesia. Kesemua mereka berusia antara 32 hingga 48 tahun memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Pemeriksaan lanjut mendapati bot tersebut telah beroperasi tanpa memiliki lesen yang sah dan nakhoda gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran menjalankan aktiviti mengangkut sisa buangan.

Kapal seterusnya ditahan dan kes akan disiasat di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952, Seksyen 491B(1)(i) kerana tiada kebenaran membawa bahan buangan daripada Pengarah Jabatan Laut Malaysia. Jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100 ribu atau penjara tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya sekali.

Maritim Malaysia terus komited melaksanakan tugas dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dan sentiasa memandang serius ke atas pematuhan undang-undang negara. Pengusaha atau pemilik kapal dinasihatkan untuk memohon kebenaran dari Jabatan Laut Malaysia dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan dalam melaksanakan sebarang aktiviti di perairan Negara bagi mengelakkan sebarang tindakan lebih tegas diambil.

 

WhatsApp Image 2021 02 11 at 14.32.56 1

 

WhatsApp Image 2021 02 11 at 14.32.56

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC