Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

MARITIM MALAYSIA RAMPAS DADAH BERNILAI RM440 RIBU

Batu Pahat, 10 Januari -  Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Batu Pahat berjaya merampas dadah disyaki jenis syabu seberat lebih kurang 8 kilogram di perairan Sungai Sarang Buaya pada awal pagi semalam.
 
Pengarah Zon Maritim Batu Pahat, Komander Maritim Mohamad bin Othman dalam kenyataannya berkata, rampasan dibuat ketika anggota Penguat Kuasa Maritim Malaysia sedang melaksanakan rondaan Op Jaksa di sepanjang perairan Batu Pahat sehingga ke Muar dan telah mengesan sesuatu objek yang mencurigakan berada pada boya Permatang Kuala yang terletak di kedudukan lebih kurang 5 batu nautika selatan Sungai Buaya.
 
Sebaik anggota Penguat Kuasa menghampiri boya tersebut, kelihatan satu tong minyak terapung dengan berisi bungkusan yang dibaluti plastik berwarna hitam.
 
Pemeriksaan lanjut mendapati, terdapat lapan paket bungkusan teh Cina berisi serbuk kristal dipercayai dadah jenis syabu dalam setiap plastik hitam tersebut yang dianggarkan seberat satu kilogram setiap satu.
 
Kesemua lapan bungkusan teh Cina yang mengandungi serbuk kristal disyaki dadah jenis syabu seberat lebih kurang lapan kilogram itu seterusnya dirampas dan dibawa ke pejabat Zon Maritim Batu Pahat untuk tindakan dan siasatan lanjut. Anggaran nilai bagi keseluruhan rampasan itu adalah lebih kurang RM440 ribu.
 
Penemuan ini membuktikan bahawa masih terdapat penjenayah yang cuba mengaburi mata pihak Penguat Kuasa dengan mempelbagaikan taktik menyeludup terutamanya dadah di perairan Zon Maritim Malaysia dan cuba menguji kewibawaan anggota Penguat Kuasa dalam melaksanakan tugas di laut.
 
Maritim Malaysia memandang serius terhadap operasi penguatkuasaan di laut dan akan mengambil tindakan tegas kepada setiap penjenayah yang melakukan aktiviti jenayah di sepanjang Zon Maritim Malaysia.
 
Masyarakat terutamanya komuniti maritim diseru untuk bersama-sama berganding bahu menjadi mata dan telinga kepada pihak berkuasa dalam memerangi jenayah maritim dan penyeludupan dadah.
 
Jika terdapat sebarang aduan mengenai jenayah maritim di perairan Johor Barat, sila hubungi Pusat Operasi Zon Maritim Batu Pahat di talian hotline 07-434 4020 yang beroperasi secara 24 jam.
 
WhatsApp Image 2021 01 10 at 10.17.44
 
 

WhatsApp Image 2021 01 09 at 21.02.28 1

 

WhatsApp Image 2021 01 09 at 21.02.28

 

WhatsApp Image 2021 01 10 at 10.00.15

 
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT PENGARAH KEJURUTERAAN MK TLDM KE ATAS PENGARAH MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 1 Disember – Pengarah Kanan Kejuruteraan MK Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Ts. Rozaide bin Megat Othman telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh, hari ini.

Delegasi lawatan tiba kira-kira jam 9.00 pagi disambut oleh pasukan Kawalan Kehormatan Setempat (KKS B) sebelum membuat pemeriksaan baris seterusnya menandatangani buku pelawat di lobi Ibu Pejabat Maritim Negeri Pahang.

Pertemuan ulung ini merupakan inisiatif kedua-dua pihak memperkasakan hubungan kerjasama erat yang sedia terjalin dan penambahbaikan ke arah kecemerlangan Maritim Malaysia dan TLDM seiring dengan matlamat dan komitmen dalam melindungi dan mempertahankan kedaulatan perairan Zon Maritim Malaysia.

Kerjasama berterusan ini juga akan menjadi tonggak utama dalam memastikan peranan dan fungsi tugas pengoperasian kedua-dua agensi berada ditahap yang optimum di samping bertukar pandangan mengenai pembangunan dan tahap kesiagaan aset sedia ada.

Pertemuan diakhiri dengan pertukaran cenderahati sebagai tanda kerjasama harmoni yang terjalin melalui kunjungan hormat ini.

 

KUNJUNGAN HORMAT TLDM 4   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 2   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 3
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC