24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

SIARAN MEDIA DUA BOT KARAM DI PERAIRAN NEGERI SELANGOR

 
 WhatsApp Image 2020 10 09 at 9.00.21 AM
 
 
PELABUHAN KLANG, 9 Oktober – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Negeri Selangor telah mengkoordinasikan Operasi Mencari dan Menyelamat dalam dua kejadian berasingan yang melibatkan insiden bot karam di perairan Selangor, semalam.
Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kepten Maritim Mohammad Rosli bin Kassim berkata, pada sekitar jam 4.00 petang semalam, Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor menerima maklumat bot nelayan tempatan Kelas C yang karam akibat dipukul ribut di kedudukan 23.08 batu nautika muara Kuala Selangor oleh Maritime Rescue Sub-Centre Johor Bahru (MRSC Johor Bahru) yang mengaktifkan Operasi Mencari dan Menyelamat.
Difahamkan terdapat lima kru termasuk tekong berada di atas bot terbabit namun hanya dua kru sahaja sempat diselamatkan. Kesemua mereka adalah warga Indonesia berumur dalam lingkungan 20 hingga 50 tahun.
Tambah Rosli, satu lagi insiden kejadian sebuah bot fiber karam pada jarak lebih kurang 2.9 batu nautika di perairan Tg. Sepat, Selangor, dilaporkan pada jam 5.25 petang. Bot yang dikemudi oleh seorang lelaki dan anaknya, warga tempatan itu karam akibat cuaca buruk.
Anak mangsa, Mohd Farizal bin Abdul Rahman, 40, diselamatkan oleh bot nelayan berhampiran dan beliau memaklumkan ayahnya telah hilang bersama bot.
Farizal berkata, beliau dan bapanya keluar ke laut pada jam 7.00 pagi untuk mencari udang. Mangsa yang hilang, Abdul Rahman bin Mat Kasim,66, kali terakhir dilihat memakai t-shirt dan seluar berwarna hitam. Pencarian dilakukan dengan keluasan 50 batu nautika persegi yang melibatkan aset Pasukan Polis Marin (PPM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).
Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC