27
Jum, Jan

DUA BUAH BOT NELAYAN ASING CUBA MELARIKAN DIRI BERJAYA DITAHAN MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 8 September– Dua buah bot yang disyaki nelayan asing bersama dua tekong serta 26 kru yang menceroboh perairan Pahang di kedudukan lebih kurang 33 batu nautika timur laut Pulau Tioman dan cuba melepaskan diri namun berjaya ditahan aset Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Negeri Pahang (Maritim Malaysia) yang sedang melaksanakan Op Kuda Laut  pada lebih kurang jam 2.30 petang kelmarin.

Pengarah Maritim Negeri Pahang Laksamana Pertama Maritim Haji Amran bin Haji Daud, berkata kedua-dua bot berkenaan dengan nombor pendaftaran TG 98555 TS dan TG 95556 TS bertindak cuba melarikan diri apabila menyedari kehadiran kapal ronda Maritim Malaysia,  namun cubaan itu berjaya digagalkan.

“Berdasarkan nombor pendaftaran, bot-bot berkenaan dipercayai adalah bot nelayan asing Vietnam. Pemeriksaan ke atas kedua-dua bot menemui muatan sejumlah 3 tan hasil laut serta bekalan diesel sebanyak 3000 liter.  Kesemua tekong dan kru berumur lingkungan 17 hingga 50 tahun adalah warga Vietnam dan tiada memiliki sebarang dokumen pengenalan sah,” tambahnya lagi.

“Keseluruhan barang rampasan termasuk bot, peralatan menangkap ikan serta bekalan diesel dianggarkan bernilai hampir RM2 juta.  Bot dibawa ke Pos Maritim Tg. Gemok dan kesemua kru  ditahan dan diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk siasatan lanjut. Kes disiasat di bawah Seksyen 16(3) dan Seksyen 15(1)(a) Akta Perikanan 1985 kerana memasuki dan menangkap ikan di kawasan perairan Malaysia tanpa kebenaran serta Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki pengenalan diri yang sah. Kesemua yang ditahan telah menjalani saringan Covid 19”, katanya lagi.

“Jika disabitkan kesalahan kedua-dua tekong akan boleh dikenakan denda sebanyak tidak melebihi RM 1 juta setiap seorang, penjara tidak melebihi 3 tahun manakala semua awak-awak boleh dikenakan denda sebanyak tidak melebihi RM 100 ribu setiap seorang, penjara tidak melebihi 2 tahun. Sehingga hari ini Maritim Negeri Pahang telah melakukan 2079 pemeriksaan dan 25 tangkapan melibatkan pelbagai kesalahan”, tambah beliau lagi.

Dalam pada itu, orang ramai disaran dapat memberi kerjasama dan bersama-sama membantu dalam menangani sebarang aduan kesalahan atau jenayah di perairan negara dengan menghubungi Talian MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345.

1    2 
     
 3  

 4

 

SUMBER : PEGAWAI PEHUBUNGAN AWAM MARITIM NEGERI PAHANG

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC