27
Jum, Jan

OP BENTENG LAUT: MARITIM SELANGOR TAHAN PATI, TANGKAP IKAN KURANG DARI 8 BATU NAUTIKA

WhatsApp Image 2020 08 25 at 12.02.24 PM

 

PELABUHAN KLANG, 25 Ogos – Tiga pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan menangkap ikan di kedudukan 2.2 batu nautika Barat Daya Sg Hj. Durani, Selangor lebih kurang jam 9.15 malam, semalam.

Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kepten Maritim Mohammad Rosli bin Kassim berkata, bot nelayan tempatan Kelas B1 itu ditahan kerana disyaki melanggar syarat sah lesen iaitu menunda kurang dari 8 batu nautika.

“Hasil pemeriksaan ke atas bot mendapati, empat lelaki berada di atas bot berkenaan termasuk tekong. Tekong adalah warga tempatan manakala tiga lagi warga Indonesia yang tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Menurut Rosli, mereka baru sahaja menurunkan pukat dalam beberapa minit sebelum bot peronda Maritim Malaysia tiba. Kesemua mereka berumur dalam lingkungan 22 hingga 28 tahun ditahan bersama ikan campur dalam anggaran 20 kilogram.

Bot dan kesemua yang ditahan dibawa ke Jeti LKIM, Kuala Selangor untuk disiasat dibawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63.

"Maritim Malaysia akan sentiasa membuat pemantauan dan rondaan dengan lebih kerap bagi membanteras kegiatan PATI di perairan Selangor dan akan terus meningkatkan pemantauan dan mengukuhkan sempadan perairan negara khususnya melalui Op Benteng laut di bawah National Task Force (NTF) dalam mengekang kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) serta penularan pandemik COVID-19 dan jenayah rentas sempadan’’ ujar beliau.

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC