01
Jum, Mac

Grid List

DUA BOT FIBER DITAHAN, GUNA BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

MARITIM MALAYSIA BERJAYA MENAHAN DUA BUAH BOT NELAYAN ASING VIETNAM

KOTA KINABALU, 3 Julai - Maritim Negeri Sabah dan W.P Labuan, telah berjaya menahan dua buah bot nelayan asing disyaki bot nelayan Vietnam petang 1 Julai. Bot tersebut telah ditahan di dua posisi berbeza.

Laksamana Pertama Maritim Mohd Rosli bin Abdullah, Pengarah Maritim Negeri Sabah dan W.P Labuan memaklumkan, bot peronda maritim yang sedang melaksanakan Operasi Naga Timur telah mengesan dua bot yang mencurigakan bergerak seiring dan disyaki melakukan aktiviti menangkap ikan secara tunda ganding.

Menurut beliau, “semasa bot maritim cuba mendekati bot nelayan asing tersebut mereka telah memotong tali pukat dan cuba melarikan diri malah enggan memberikan kerjasama semasa diarahkan berhenti, Pegawai Maritim bot mengambil masa 30 minit untuk memastikan mereka mamatuhi arahan itu dan akhirnya mereka akur setelah diekori dan dipaksa untuk berhenti.”

Setelah berjaya menghampiri bot nelayan asing yang pertama pada jam lebih kurang 5.47 petang, di posisi 29 batu nautika Pulau Mengalum, Pegawai Maritim telah melakukan pemeriksaan lanjut dan mendapati sijil pendaftaran bot tersebut telah tamat, empat orang kru bot dan tekong tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri, berumur lingkungan 18 hingga 42 tahun, warganegara Vietnam.

Bot nelayan asing yang ke dua telah berjaya ditahan oleh bot peronda maritim di posisi 32 batu nautika barat Pulau Mengalum, pada jam lebih kurang 6.15 petang. Hasil pemeriksaan bot berkenaan didapati sijil pendaftaran bot juga telah tamat tempoh dan tidak mempunyai sebarang lesen ataupun kebenaran daripada Jabatan Perikanan bagi menjalankan aktiviti menangkap ikan diperairan Malaysia. Seramai 16 orang kru bot dan seorang tekong warganegara Vietnam, berumur lingungan 28 hingga 49 tahun.

“Kedua-dua bot nelayan asing tersebut disyaki melakukan kesalahan dibawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63. Jika didapati bersalah, boleh dikenakan denda tidak melebihi enam juta ringgit setiap orang empunya dan nakhoda dan enam ratus ribu ringgit tiap-tiap anggota kru,” jelas beliau.

Menurut Mohd Rosli, kedua-dua bot dan kru telah dibawa ke Jeti APMM, Sepanggar dan telah menjalani ujian saringan COVID 19 semalam setiba mereka di jeti. Pegawai dan anggota maritim yang terlibat dengan operasi tersebut juga turut menjalani ujian saringan yang dilakukan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia. Maritim Negeri Sabah mengucapkan ribuan terima kasih kepada pegawai dan anggota perubatan daripada KKM atas kerjasama yang telah diberikan.

Beliau juga memaklumkan “pada tahun ini sebanyak tiga buah bot nelayan asing telah ditangkap oleh Maritim Negeri Sabah dan W.P Labuan. Pencerobohan bot nelayan asing ke perairan Malaysia khususnya negeri Sabah ini adalah disebabkan hasil laut yang lumayan dan pelbagai dan ini merupakan tarikan utama untuk mereka mengaut keuntungan. Perbuatan mereka yang berani ini bukan sahaja menceroboh malah mencuri kekayaan hasil laut kita, maka Maritim Malaysia merupakan agensi yang menguatkuasakan undang-undang laut amat memandang serius aktiviti bot nelayan asing yang menceroboh perairan negara dan Maritim Malaysia juga tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang menjadi dalang kepada aktiviti perikanan yang tidak patuh kepada undang-undang dan peraturan laut Malaysia.”

Selain itu beliau turut mengingatkan kepada semua komuniti maritim untuk sentiasa mengutamakan keselamatan diri semasa melakukan aktiviti di laut, memakai jaket keselamatan, bawa peralatan keselamatan dan Personal Locator Beacon. Bot-bot nelayan kecil dan komersial diminta untuk sentiasa melakukan pemeriksaan keselamatan keadaan bot dan memantau keadaan cuasa semasa sebelum keluar ke laut, dengan mengambil berat berkenaan isu keselamatan ini dapat membantu para komuniti maritim dalam mengahadapi kecemasan semasa di laut dan memudahkan operasi mencari dan menyelamat mangsa.

Maritim Negeri Sabah mohon kerjasama daripada komuniti maritim untuk menyalurkan sebarang maklumat kejadian jenayah dan kecemasan di laut melalui talian 088-387774 dan MERS 999.

Bot 1    Bot 2   
       
 Viet 4    viet 5  
Grid List

SAHABAT KDN TERUJA DIBERI PELUANG BELAYAR BERSAMA MARITIM MALAYSIA

LUMUT, 29 Februari – Sahabat Kementerian Dalam Negeri (Sahabat KDN) diberi peluang dan pendedahan tentang fungsi dan peranan Maritim Malaysia dalam menjaga keselamatan perairan negara

Baru-baru ini Maritim Negeri Perak telah mengatur gerak Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPC), KM BAGAN DATUK dalam satu pelayaran khas bersama ahli-ahli Sahabat KDN di perairan Lumut dan Pulau Pangkor pada 28 Februari (Rabu).

Tujuan pelayaran ini adalah bagi memberi pendedahan yang berkonsepkan 'hands on' dan 'to the ground' kepada Sahabat KDN bagi mengetahui lebih dekat peranan dan fungsi Maritim Malaysia dengan belayar bersama kru KM BAGAN DATUK ketika melakukan rondaan rutin operasi Penguatkuasaan serta CARILAMAT di laut.

Program dimulakan dengan sesi taklimat keselamatan kepada 18 ahli Sahabat KDN sebelum menaiki kapal oleh pegawai Maritim Malaysia yang bertugas (on duty).

Semasa pelayaran, ahli-ahli Sahabat KDN diberikan penerangan mengenai pengendalian KM BAGAN DATUK termasuk ilmu navigasi, akta/undang-undang yang diguna pakai dalam setiap operasi Maritim Malaysia secara ringkas dan santai.

Program pelayaran ini dihadiri oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KDN, Dr. Abdul Gapar bin Hj. Abu Bakar dan diiringi oleh Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohamad Shukri bin Khotob.

Diharapkan kesemua ahli Sahabat KDN yang mengikuti pelayaran ini berpuas hati dengan pengisian yang disusun dan diharapkan ilmu serta pengalaman baharu yang diperolehi menjadi satu memori yang bermakna buat setiap ahli yang mengikuti program ini.

 

WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.41 PM   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.43 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.44 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.48 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC