20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

MARITIM NEGERI PAHANG PATAHKAN CUBAAN PENGEDARAN DADAH

ROMPIN, 30 Jun – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Negeri Pahang telah merampas dadah bernilai lebih kurang RM61,000.00 dalam satu operasi di Tanjung Gemok Kuala Rompin, pada hari Sabtu, 27 Jun sekitar jam 3.00 petang.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Hj Amran bin Hj Daud berkata, “semasa melaksanakan risikan kegiatan pengedaran menerusi OP Makmur di kawasan persisiran Muara Endau, anggota Maritim Malaysia yang membuat rondaan menggunakan Bot Kilat terserempak 4 orang lelaki menaiki sebuah bot fiber tanpa nombor pendaftaran dalam keadaan yang mencurigakan. Apabila 4 orang suspek terbabit menyedari kehadiran pihak berkuasa, mereka bertindak cuba melarikan diri tetapi gagal dan berjaya ditahan anggota Maritim Malaysia,” katanya.

“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati suspek membawa 2 bungkusan plastik hitam yang mengandungi 15 bungkusan plastik kecil didalamnya dan disyaki dadah jenis syabu (Methamphetamine) dengan anggaran kasar seberat 238.5 gram bersama wang tunai lebih kurang RM3,350.00,” tambah beliau.

“Soal siasat dijalankan ke atas 4 suspek, dan telah membawa kepada penggeledahan di sebuah rumah di Endau Mersing yang mana terdapat tangkapan lain seramai 4 orang lagi di rumah tersebut, membabitkan sejumlah dadah beranggaran 388.85 gram juga disyaki jenis syabu (Methamphetamine) dan heroin beserta sejumlah wang tunai RM600.00”, jelasnya lagi.

Menurut Amran, nilai keseluruhan rampasan merangkumi dadah anggaran kasar seberat 627.35 gram termasuk bot fiber yang dinaiki suspek dianggarkan bernilai RM87,000.00.  Semua suspek yang berusia lingkungan 25 hingga 49 tahun itu ditahan untuk disiasat di bawah Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Kita percaya sindiket ini bermula di Johor dan menyeludup masuk ke Pahang menggunakan jalan air untuk pasaran Daerah Rompin. Ini merupakan tangkapan pertama melibatkan kes di bawah Akta Dadah Berbahaya bagi Maritim Negeri Pahang setakat ini”, jelas Amran kepada media.

Maritim Negeri Pahang akan terus mempergiatkan lagi tugas pemantauan, rondaan dan penguatkuasaan di laut dari masa ke semasa bagi memastikan sebarang kesalahan dan perlanggaran undang-undang dapat dibanteras agar perairan Pahang sentiasa selamat, aman dan terkawal.  Sebarang aduan dan maklumat boleh disalurkan ke Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 1    2
     
 3    4

 

SUMBER : PEGAWAI PERHUBUNGAN AWAM MARITIM NEGERI PAHANG

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC