Grid List

TIGA LAGI KAPAL PENGANGKUT DITAHAN BERSAUH SECARA HARAM

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

BOT MARITIM MALAYSIA BANTU SELAMATKAN NAKHODA KAPAL

KUALA LINGGI, 20 April – Seorang nakhoda kapal dagang warga Indonesia diselamatkan selepas hampir 18 jam hanyut di laut pada kedudukan lebih kurang 12.8 batu nautika barat daya dari Pulau Panjang, Melaka pada jam 5.45 petang semalam.

Menurut Pengarah Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan, Kepten Maritim Haris Fadzillah bin Abdullah, operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) dilaksanakan sebaik menerima aduan dari ejen kapal yang memaklumkan seorang nakhoda kapal MV HABOUR NAPTUNE telah hilang dalam pelayaran dari Perlabuhan Pasir Gudang ke Perlabuhan Klang.

“Mangsa, Gunawan,42 tahun dipercayai terjatuh ke laut pada jam 10 malam 18 April lalu namun kehilangannya hanya di sedari sekitar jam 3 pagi pada keesokannya, apabila kru mendapati beliau tiada di biliknya semasa kapal hendak berlabuh di perairan Pintu Gedung, Pulau Indah, Pelabuhan Klang,” katanya.

“Bot ronda Pengawal Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan yang terlibat dalam operasi CARILAMAT, bergegas ke lokasi mangsa sebaik menerima maklumat mangsa telah ditemui oleh sebuah kapal dagang yang melalui kawasan berkenaan.

“Ketika kejadian, mangsa yang memakai jaket keselamatan ditemui sedang hanyut terapung di tengah laut,” jelas beliau.

Haris menjelaskan, mangsa telah diselamatkan dan dibawa ke Jeti Maritim Kuala Linggi bagi mendapatkan rawatan dan siasatan lanjut.

“Petugas kesihatan telah memeriksa mangsa dan dilaporkan mangsa tidak mengalami kecederaan serta tidak menunjukkan sebarang simptom jangkitan COVID-19,” tambah beliau.

“Mangsa dilaporkan tidak memiliki sejarah perjalanan ke luar negara manakala kapal dagang yang beliau bekerja juga hanya berlayar di perairan Malaysia dan kesemua kru tidak turun ke darat sejak 18 Mac lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Kesemua kru kapal dagang tersebut juga didapati bebas jangkitan COVID-19,”jelasnya lagi.

Tambah beliau lagi, pihak agen kapal memaklumkan bahawa mangsa tetap akan menjalani kuarantin bagi mengelak jangkitan virus tersebut.

“Maritim Malaysia Melaka dan Negeri Sembilan sedang menyiasat punca nakhoda kapal itu jatuh dan sekiranya terdapat unsur jenayah, kes akan diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan selanjutnya”, kata beliau dalam satu kenyataan disini.

Beliau menegaskan, sepanjang tempoh PKP berlangsung, pihaknya memandang serius dalam menyokong usaha kerajaan bagi memutuskan rantaian wabak COVID-19 dan meningkatkan operasi penguatkuasaan bagi membenteras dan menyekat aktiviti jenayah rentas sempadan di perairan Melaka dan Negeri Sembilan.

no 1 no 2
 
   
Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC