30
Kha, Mei

Grid List

US COAST GUARD PERKUKUH HUBUNGAN DENGAN MARITIM MALAYSIA

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CURI HASIL LAUT RM3.3 JUTA DITAHAN .

KAPAL TANGKI TANPA DOKUMEN SAH DITAHAN ZON MARITIM MIRI

TIGA WARGA MYANMAR BERSAMA BOT DITAHAN DAN 51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SELUDUP DAGING HAIWAN TERANCAM BERNILAI LEBIH RM500 RIBU

ZON MARITIM TAWAU TAHAN BOT KARGO MUAT BARANG KAWALAN TANPA PERMIT .

MARITIM NEGERI PERAK RAMPAS 25 SET BUBU NAGA

PEMANGKU KP MARITIM MALAYSIA MENGHADAP SEMBAH TAKLIMAT KE BAWAH DULI YDP AGONG

BOT MARITIM MALAYSIA BANTU SELAMATKAN NAKHODA KAPAL

KUALA LINGGI, 20 April – Seorang nakhoda kapal dagang warga Indonesia diselamatkan selepas hampir 18 jam hanyut di laut pada kedudukan lebih kurang 12.8 batu nautika barat daya dari Pulau Panjang, Melaka pada jam 5.45 petang semalam.

Menurut Pengarah Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan, Kepten Maritim Haris Fadzillah bin Abdullah, operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) dilaksanakan sebaik menerima aduan dari ejen kapal yang memaklumkan seorang nakhoda kapal MV HABOUR NAPTUNE telah hilang dalam pelayaran dari Perlabuhan Pasir Gudang ke Perlabuhan Klang.

“Mangsa, Gunawan,42 tahun dipercayai terjatuh ke laut pada jam 10 malam 18 April lalu namun kehilangannya hanya di sedari sekitar jam 3 pagi pada keesokannya, apabila kru mendapati beliau tiada di biliknya semasa kapal hendak berlabuh di perairan Pintu Gedung, Pulau Indah, Pelabuhan Klang,” katanya.

“Bot ronda Pengawal Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan yang terlibat dalam operasi CARILAMAT, bergegas ke lokasi mangsa sebaik menerima maklumat mangsa telah ditemui oleh sebuah kapal dagang yang melalui kawasan berkenaan.

“Ketika kejadian, mangsa yang memakai jaket keselamatan ditemui sedang hanyut terapung di tengah laut,” jelas beliau.

Haris menjelaskan, mangsa telah diselamatkan dan dibawa ke Jeti Maritim Kuala Linggi bagi mendapatkan rawatan dan siasatan lanjut.

“Petugas kesihatan telah memeriksa mangsa dan dilaporkan mangsa tidak mengalami kecederaan serta tidak menunjukkan sebarang simptom jangkitan COVID-19,” tambah beliau.

“Mangsa dilaporkan tidak memiliki sejarah perjalanan ke luar negara manakala kapal dagang yang beliau bekerja juga hanya berlayar di perairan Malaysia dan kesemua kru tidak turun ke darat sejak 18 Mac lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Kesemua kru kapal dagang tersebut juga didapati bebas jangkitan COVID-19,”jelasnya lagi.

Tambah beliau lagi, pihak agen kapal memaklumkan bahawa mangsa tetap akan menjalani kuarantin bagi mengelak jangkitan virus tersebut.

“Maritim Malaysia Melaka dan Negeri Sembilan sedang menyiasat punca nakhoda kapal itu jatuh dan sekiranya terdapat unsur jenayah, kes akan diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan selanjutnya”, kata beliau dalam satu kenyataan disini.

Beliau menegaskan, sepanjang tempoh PKP berlangsung, pihaknya memandang serius dalam menyokong usaha kerajaan bagi memutuskan rantaian wabak COVID-19 dan meningkatkan operasi penguatkuasaan bagi membenteras dan menyekat aktiviti jenayah rentas sempadan di perairan Melaka dan Negeri Sembilan.

no 1 no 2
 
   
Grid List

FORUM ‘WOMEN IN LAW ENFORCEMENT’ TINGKAT KEUPAYAAN WANITA DALAM BIDANG PENGUATKUASAAN

PUTRAJAYA, 29 MEI – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia komited dalam mempertingkatkan kebolehan dan keupayan pegawai-pegawai wanitanya melalui penyertaan forum ‘Women In Law Enforcement’ anjuran Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia di Putrajaya, semalam.

Seramai hampir 100 orang pegawai-pegawai wanita daripada pelbagai agensi penguatkuasaan kerajaan dihimpunkan dalam majlis itu terdiri dari Maritim Malaysia, Majlis Keselamatan Negara, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia dan Jabatan Perikanan Malaysia bersama United States Coast Guard.

Majlis itu menampilkan wakil daripada Maritim Malaysia, Laksamana Pertama Maritim Zulinda Ramly sebagai panel, diikuti dengan Timbalan Ketua Polis Selangor, DCP Dato’ S. Sasikala Devi dan Komandan US Coast Guard, Admiral Linda Fagan bersama moderator, Director of International Affairs and Foreign Policy Advisor, Ms. Holly Haverstick.

Topik wanita dalam bidang penguatkuasaan menjadi perbincangan dan perkongsian samada dari moderator dan para peserta khususnya cabaran wanita dalam bidang penguatkuasaan disamping meningkatkan keyakinan serta kepercayaan masyarakat kepada keupayaan wanita melaksanakan tugas dibidang penguatkuasaan yang biasanya dimonopoli oleh pegawai dan anggota lelaki.

Menerusi forum itu, Laksamana Pertama Maritim Zulinda yang juga merupakan figura wanita pertama Maritim Malaysia yang diangkat sebagai Laksamana Pertama Maritim turut menekankan bahawa wanita turut memainkan peranan yang penting dalam melaksanakan tugasan di laut meskipun tugasan itu merupakan satu cabaran.

Menurutnya, beliau menjadikan cabaran sebagai satu usaha untuk meningkatkan keupayaan diri ke tahap yang lebih tinggi dan ia juga sebagai inspirasi kepada wanita-wanita yang ingin berjaya dalam kerjaya ini.

Program tersebut turut disokong dengan hasrat Pemangku Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim yang ingin memperkasakan pengupayaan pegawai dan anggota wanita dalam Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

 

WOMEN FORUM   WOMEN FORUM 3
     
WOMEN FORUM 4   WOMEN FORUM 5

 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC