01
Jum, Mac

Grid List

DUA BOT FIBER DITAHAN, GUNA BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

DUA KAPAL DARI MARITIM NEGERI JOHOR SELAMAT PULANG

JOHOR BAHRU, 02 April - KM SATRIA selamat tiba di Jeti Maritim Negeri Johor, Sungai Pulai lebih kurang 12.00 tengah hari tadi setelah selesai melaksanakan Operasi Khas Raja Laut di perairan Negeri Sarawak sejak sebulan yang lalu.

Ketibaan KM SATRIA telah disambut oleh Timbalan Pengarah Operasi Maritim Negeri Johor, Kepten Maritim Sanifah bin Yusof bersama pegawai dan anggota Ibu Pejabat Maritim Negeri Johor.

Sebagai langkah keselamatan dan pencegahan penularan wabak COVID-19, kesemua anggota KM SATRIA akan terlebih dahulu dikuarantinkan dan seterusnya menjalani saringan dan pemeriksaan yang dilakukan oleh wakil Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

Terdahulu sebuah lagi kapal dari Maritim Negeri Johor iaitu KM TEGAS yang berpangkalan di Zon Maritim Tanjung Sedili telah selamat tiba ke Jeti KD Sultan Ismail, Pengelih setelah selesai melaksanakan operasi yang sama selama sebulan pada 1 Mac lalu.

KM TEGAS telah disambut ketibaannya oleh Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Aminuddin bin Haji Abdul Rashid bersama Pengarah Zon Maritim Tanjung Sedili, Kepten Maritim Mohd Zulfadli bin Nayan serta pegawai dan anggota Zon Maritim Tanjung Sedili.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Aminuddin bin Haji Abdul Rashid berkata, Operasi Khas Raja Laut adalah bertujuan untuk memperkuat dan memperkukuhkan kawalan dan pengawasan di sekitar perairan Sarawak.

“Jasa dan pengorbanan anggota kapal dalam melaksanakan tugas yang telah diamanahkan bagi memastikan kesejahteraan samudera negara kekal terpelihara walaupun terpaksa meninggalkan keluarga tercinta amatlah dihargai dan disanjungi.” Ujar beliau lagi.

WhatsApp Image 2020 04 02 at 13.16.58 3                     KM SATRIA MERAPAT KE JETI APMM SG. PULAI   WhatsApp Image 2020 04 02 at 13.16.58 2                           KM SATRIA MERAPAT KE JETI APMM SG. PULAI
                       
WhatsApp Image 2020 04 02 at 13.18.59 2   WhatsApp Image 2020 04 02 at 13.18.59
                     KM TEGAS MERAPAT KE JETI KD SULTAN ISMAIL                          KM TEGAS MERAPAT KE JETI KD SULTAN ISMAIL

Grid List

SAHABAT KDN TERUJA DIBERI PELUANG BELAYAR BERSAMA MARITIM MALAYSIA

LUMUT, 29 Februari – Sahabat Kementerian Dalam Negeri (Sahabat KDN) diberi peluang dan pendedahan tentang fungsi dan peranan Maritim Malaysia dalam menjaga keselamatan perairan negara

Baru-baru ini Maritim Negeri Perak telah mengatur gerak Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPC), KM BAGAN DATUK dalam satu pelayaran khas bersama ahli-ahli Sahabat KDN di perairan Lumut dan Pulau Pangkor pada 28 Februari (Rabu).

Tujuan pelayaran ini adalah bagi memberi pendedahan yang berkonsepkan 'hands on' dan 'to the ground' kepada Sahabat KDN bagi mengetahui lebih dekat peranan dan fungsi Maritim Malaysia dengan belayar bersama kru KM BAGAN DATUK ketika melakukan rondaan rutin operasi Penguatkuasaan serta CARILAMAT di laut.

Program dimulakan dengan sesi taklimat keselamatan kepada 18 ahli Sahabat KDN sebelum menaiki kapal oleh pegawai Maritim Malaysia yang bertugas (on duty).

Semasa pelayaran, ahli-ahli Sahabat KDN diberikan penerangan mengenai pengendalian KM BAGAN DATUK termasuk ilmu navigasi, akta/undang-undang yang diguna pakai dalam setiap operasi Maritim Malaysia secara ringkas dan santai.

Program pelayaran ini dihadiri oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KDN, Dr. Abdul Gapar bin Hj. Abu Bakar dan diiringi oleh Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohamad Shukri bin Khotob.

Diharapkan kesemua ahli Sahabat KDN yang mengikuti pelayaran ini berpuas hati dengan pengisian yang disusun dan diharapkan ilmu serta pengalaman baharu yang diperolehi menjadi satu memori yang bermakna buat setiap ahli yang mengikuti program ini.

 

WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.41 PM   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.43 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.44 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.48 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC