27
Jum, Jan

OPERASI INTER AGENSI MARITIM NEGERI SELANGOR BERSAMA PASUKAN POLIS MARIN BAGI MENGUATKUASAKAN ARAHAN PKP DI SEMPADAN PERAIRAN NEGERI SELANGOR

IMG 5022 IMG 5005
 
 
 
PELABUHAN KLANG, 27 Mac – Sebuah bot penumpang diarah patah balik ke kapal selepas dikesan membawa seorang kru warga Myanmar di Perairan Tanjung Harapan, di sini hari ini, bagi mengelakkan risiko penularan koronavirus (Covid-19). Cubaan itu dikesan semasa rondaan sepasukan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Selangor dan Pasukan Polis Marin (PPM) Pelabuhan Klang dalam Operasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di sekitar Perairan Selangor.
 
Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kapten Maritim Mohamad Rosli Kassim berkata, bot penumpang atau teksi air terbabit dilihat keliru dengan PKP yang sedang dikuatkuasakan. Adalah tidak dibenarkan membawa penumpang kru kapal lain kerana bimbang risiko jangkitan wabak Covid-19. Kru kapal yang berlabuh terutama warga asing dilarang untuk keluar dari kapal kerana mereka tidak diketahui sama ada terdapat jangkitan atau sebagainya.
 
"Jika pihak kapal hendak membeli keperluan asas, mereka boleh menghubungi agen mereka dan menggunakan teksi bot untuk penghantaran bekalan yang diperlukan," katanya kepada Sinar Harian selepas operasi terbabit. Sekiranya gagal mematuhinya, tindakan akan diambil mengikut Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Pemantauan ini akan terus diperkasa dari semasa ke semasa dalam usaha mengawal dan menguatkuasakan undang-undang," katanya.
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC