Sidebar

04
Kha, Jun

BERITA UTAMA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
IMG 5022 IMG 5005
 
 
 
PELABUHAN KLANG, 27 Mac – Sebuah bot penumpang diarah patah balik ke kapal selepas dikesan membawa seorang kru warga Myanmar di Perairan Tanjung Harapan, di sini hari ini, bagi mengelakkan risiko penularan koronavirus (Covid-19). Cubaan itu dikesan semasa rondaan sepasukan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Selangor dan Pasukan Polis Marin (PPM) Pelabuhan Klang dalam Operasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di sekitar Perairan Selangor.
 
Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kapten Maritim Mohamad Rosli Kassim berkata, bot penumpang atau teksi air terbabit dilihat keliru dengan PKP yang sedang dikuatkuasakan. Adalah tidak dibenarkan membawa penumpang kru kapal lain kerana bimbang risiko jangkitan wabak Covid-19. Kru kapal yang berlabuh terutama warga asing dilarang untuk keluar dari kapal kerana mereka tidak diketahui sama ada terdapat jangkitan atau sebagainya.
 
"Jika pihak kapal hendak membeli keperluan asas, mereka boleh menghubungi agen mereka dan menggunakan teksi bot untuk penghantaran bekalan yang diperlukan," katanya kepada Sinar Harian selepas operasi terbabit. Sekiranya gagal mematuhinya, tindakan akan diambil mengikut Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Pemantauan ini akan terus diperkasa dari semasa ke semasa dalam usaha mengawal dan menguatkuasakan undang-undang," katanya.
hrmis JPA kkdnlogo KSN logo mampu MDEC MyGov SPA tourism malaysia cropped logo SPRM AMSAS
 
APLIKASI ICON    KERJAYA ICON BLUE   ONLINE SISTEM ICON    SEAHAWK ICON BLUE    VIDEO ICON   VIDEO MEDIA BLUE   VIDEO ICON