24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

ZON MARITIM SEMPORNA BERJAYA SEKAT AKTIVITI PENYELUDUPAN PETROL DI PERAIRAN SEMPORNA

SEMPORNA, 14 Mac - Zon Maritim Semporna berjaya menyekat aktiviti penyeludupan petrol oleh beberapa individu selepas bot peronda Maritim Malaysia berjaya menahan sebuah bot jongkong bersama 180 tong Jerry Can berisI petrol di perairan Semporna pada malam semalam.

Pengarah Zon Maritim Semporna, Komander Maritim Norrimi bin Hassan berkata, berdasarkan maklumat awal risikan tentang aktiviti penyeludupan petrol ke negara jiran, bot ronda Maritim Malaysia yang sedang melakukan operasi penguatkuasaan telah menahan bot jongkong berkenaan berhampiran perairan Tanjung Pantau-Pantau, Semporna sekitar jam 10.30 malam.

“Anggota penguatkuasa cuba menahan bot jongkong itu selepas mendapati ianya bergerak dalam keadaan mencurigakan namun apabila menyedari kehadiran anggota penguatkuasa tekong bersama awak-awak bertindak terjun ke laut dan berenang menuju ke hutan paya berhampiran. Tetapi usaha mereka gagal apabila anggota penguatkuasa berjaya menahan bot jongkong tersebut. Hasil pemeriksaan mendapati terdapat lebih kurang 180 tong Jerry Can yang disyaki berisi petrol, bot jongkong bersama-sama dengan barang rampasan ditunda ke jeti Kem Azumi, Semporna untuk disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961,” kata beliau.

Menurutnya lagi, aktiviti penyeludupan petrol sering berlaku di perairan Semporna. Zon Maritim Semporna merekodkan sebanyak empat kes tangkapan melibatkan aktiviti penyeludupan minyak pada tahun 2019. Bagi tahun ini pula, ini merupakan kes yang kedua dan tangkapan yang terbesar setakat tahun ini bagi Zon Maritim Semporna. Bot jongkong bersama hasil rampasan termasuk bot, dua enjin sangkut dan 180 tong Jerry Can petrol dianggarkan bernilai RM 28,200.00.

Zon Maritim Semporna akan terus meningkatkan rondaan dan penguatkuasaan dari semasa ke semasa bagi mengekang sebarang perlanggaran undang-undang dan perlakuan jenayah di perairan Semporna. Menurut beliau lagi, orang ramai diminta untuk bekerjasama dengan menyalurkan maklumat mahupun aduan ke Zon Maritim Semporna di talian 089-782619 atau MERS 999.

SEMPORNA PR 14 MAC 2020    SEMPORNA PR 14 MAC 2020.jpeg 2 
Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC