27
Jum, Jan

KOTA KINABALU, 13 Mac - Satu cubaan mengebom ikan berjaya dipatahkan Zon Maritim Kota Kinabalu di kedudukan 0.55 batu nautika Tanjung Tavajun pada 6.40 petang semalam.

Menurut Pengarah Maritim Negeri Sabah, Laksamana Pertama Maritim Mohd Rosli bin Abdulah, bot ronda Maritim yang melaksanakan Operasi Sejahtera dan Operasi Naga Timur di sekitar perairan Kota Kinabalu semalam telah mengesan sebuah bot pam yang kelihatan mencurigakan, setelah menyedari kehadiran bot Maritim krew pam bot tersebut cuba untuk melarikan diri dan berlaku aksi kejar mengejar dan dalam masa yang sama kelihatan krew bot pam itu membuang tali sauh ke laut dipercayai bahan letupan. Menurut anggota bot terdapat seramai empat orang krew bot pam berkenaan telah terjun ke laut dan berenang menuju ke daratan berhampiran.

“Bot pam yang tidak mempunyai nombor pendaftaran itu disyaki melakukan aktiviti menangkap ikan menggunakan bahan letupan dan memiliki hasil tangkapan ikan lebih kurang 50 kg. Apabila diperiksa oleh anggota Maritim antara hasil ikan yang dibom adalah ikan-ikan batu karang. Bot pam tersebut telah dibawa masuk ke jeti APMM Sepanggar untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat”, jelasnya.


Menurut beliau lagi, bot pam tersebut didapati telah melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985, Seksyen 26 (menangkap ikan menggunakan bahan letupan, racun dan sebagainya). Jika didapati bersalah boleh dikenakan denda dibawah seksyen 25 (a) jika vesel yang berkenaan itu ialah vesel penangkapan ikan asing atau orang yang berkenaan itu ialah rakyat negara asing, dikenakan denda tidak melebihi enam juta ringgit setiap orang dalam hal pemunya atau nakhoda, dan enam ratus ribu ringgit dalam hal tiap-tiap anggota kru. Manakala denda yang boleh dikenakan untuk warganegara di bawah seksyen 25 (b) tidak melebihi dua puluh ribu ringgit atau penjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.

“Aktiviti bom ikan ini bukan sahaja salah disisi undang-undang laut negara malah membawa kesan negatif pada ekosistem laut, antaranya kemusnahan pada batu karang yang menjadi habitat kepada ikan-ikan kecil dan hidupan laut yang lain. Selain kemusnahan kepada ekosistem laut aktiviti mengebom ikan ini juga boleh menyebabkan kecederaan dan boleh menyebabkan kematian kepada si perlaku dan mereka yang melakukan aktiviti menyelam”, jelasnya.

Rosli turut menegas bahawa Maritim Malaysia akan terus melakukan operasi dan risikan bagi membanteras aktiviti bom ikan ini. Selain itu tidak ada kompromi kepada mereka yang mendalangi aktiviti tersebut.

Maritim Malaysia mohon kerjasama daripada komuniti maritim untuk melaporkan sebarang aktiviti mengebom ikan yang berlaku di sekitar perairan Kota Kinabalu ditalian Pusat Operasi Maritim Negeri Sabah 088-387774 dan talian MERS 999.

 

KK PR 12 MAC 2    KK PR 12 MAC 2 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC