20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

CUBAAN SELUDUP DADAH KELUAR KE NEGARA JIRAN 2 WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA TAWAU

TAWAU, 17 JANUARI - Maritim Malaysia (Zon Maritim Tawau) telah berjaya menggagalkan cubaan menyeludup keluar dadah jenis syabu ke negara jiran di sekitar perairan Tawau semalam.

Pengarah Zon Maritim Tawau, Kepten Maritim Siva Kumar A/L Vengadasalam berkata, pada jam lebih kurang 5 petang sea bot Kapal Maritim Malaysia yang menjalankan pemantauan di sekitar kawasan tanggungjawab telah mengesan sebuah bot kayu yang bergerak keluar secara melulu dan mencurigakan dari Kampung Titingan, Batu 4, Tawau. Lantas, bot Kapal Maritim Tawau mengejar mereka lalu memintas serta menahan bot kayu tersebut bagi melakukan pemeriksaan rutin terhadap mereka. Bot kayu tersebut dipercayai menuju keluar ke Pulau Nunukan, Indonesia dari Kampung Titingan, Batu 4, Tawau.

Pemeriksaan awal mendapati, terdapat 2 orang di atas bot kayu itu dipercayai warga asing dari negara jiran. Mereka terdiri daripada seorang juragan (lelaki) dan seorang penumpang (lelaki) masing- masing berumur 41 dan 43 tahun (akuan lisan) juga telah mengaku tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Pemeriksaan lanjut mendapati, terdapat sebuah bungkusan plastik berwarna hitam, berbentuk bujur seperti bola ragbi di dalam bot kayu tersebut disyaki mengandungi dadah sejenis syabu  ( Methamphetamine ). Dadah berkenan mempunyai berat kira-kira 289g di mana ianya dianggarkan bernilai RM 50,000.00 . Bot kayu, serta bungkusan tersebut dirampas serta kedua-dua warga asing yang ditahan berkenana diringi masuk ke jeti Maritim Malaysia Tawau seterusnya diserahkan kepada Pegawai Unit Siasatan Jenayah Maritim, Zon Maritim Tawau untuk disiasat di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Akta Imigresen 1959/63. Nilai keseluruhan rampasan dadah itu termasuk bot berserta enjin dianggarkan bernilai lebih kurang RM 60,000.00 .

Menurut beliau lagi, Maritim Malaysia akan terus mempergiatkan lagi tugas pemantauan, rondaan dan penguatkuasaan dari semasa ke semasa bagi memastikan perlanggaran undang-undang dapat dibanteras dan dikurangkan malahan akan terus memastikan perairan Sabah khususnya Tawau, selamat, aman dan terkawal. Sebarang aduan dan maklumat boleh disalurkan melalui talian hotline, Pusat Operasi Maritim Malaysia Tawau, 089-752115 atau melalui talian bantuan kecemasan, MERS 999.

WhatsApp Image 2020 01 17 at 17.05.40    WhatsApp Image 2020 01 17 at 17.05.41 2
     
WhatsApp Image 2020 01 17 at 17.05.41    WhatsApp Image 2020 01 17 at 17.05.42 edit 
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC