01
Jum, Mac

Grid List

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM MALAYSIA

KOTA TINGGI, 14 Oktober - Sebuah kapal jenis motor tanker dan dua buah bot iaitu 'lima sore' dan 'teksi air' berjaya ditahan oleh Maritim Malaysia, Zon Maritim Tanjung Sedili (ZMTS) di perairan Johor Timur disini, semalam.

Pengarah ZMTS, Kepten Maritim Mohd Zulfadli bin Nayan berkata, bot pertama ditahan pada jam 7.30 pagi di kedudukan 3.5 batu nautika (bn) Selatan Tanjung Penyusop dan 'teksi air' ditahan pada jam 9.26 pagi pada kedudukan 2.5 bn Selatan Tanjung Bulat oleh bot ronda Maritim Malaysia setelah dilihat berapung-apaung dan bergerak dalam keadaan mencurigakan.

“Tiga lelaki warga Indonesia yang berumur lingkungan 21 hingga 47 tahun ditahan bersama bot kayu 'lima sore' dan akan disiasat di bawah Seksyen 44 dan 49 Akta Kastam 1967,” katanya.

“Manakala 'teksi air' bersama seorang tekong berumur 33 tahun dan seorang penumpang berumur 25 tahun akan disiasat di bawah Seksyen 44 Akta Kastam 1967, Seksyen 26J Akta ATIPSOM 2007 serta Seksyen 5 Akta Imigresen 1959/63,” jelas beliau lagi. Menurut Zulfadli dalam operasi yang sama, sebuah kapal tangki (Motor Tanker) dengan tanda nama "FITRI 7" dan Pelabuhan Malabo, Equatorial Guinea sebagai pelabuhan berdaftarnya pula ditahan pada jam 1.00 tengah hari di kedudukan 7.4 bn Timur Tanjung Penawar.

“Kapal yang dikendalikan oleh sembilan kru termasuk Nakhoda (Master) berumur lingkungan 27 hingga 47 tahun warganegara Indonesia turut ditahan dan akan disiasat di bawah Seksyen 491B(l) dan Seksyen 72(1) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 iaitu bersauh tanpa kebenaran Pengarah Laut serta kru kapal tidak mencukupi seperti Safe Manning Certificate,” katanya.

Zulfadli menjelaskan, penahanan bot kayu pada kali ini juga dilakukan bagi menguatkuasakan Pekeliling Pelabuhan No 67/2017 yang menghadkan bot-bot asing menjalankan apa-apa perkhidmatan dalam Had Pelabuhan dan juga dibuat sebagai langkah pencegahan kejadian curi dan rompak yang melibatkan bot kayu jenis sama. Maritim Malaysia sentiasa komited dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melanggar undang-undang dan akan mengambil tindakan yang sewajarnya demi memastikan perairan negara khususnya Perairan Johor Timur bebas daripada sebarang aktiviti jenayah dan pelanggaran undang-undang.

WhatsApp Image 2019-10-14 at 12.45.39 PM

WhatsApp Image 2019-10-14 at 12.45.40 PM

WhatsApp Image 2019-10-14 at 12.45.43 PM

Sumber: Pegawai Perhubungan Awam Zon Maritim Tanjung Sedeli

Grid List

SEMINAR PENGURUSAN BENCANA MARITIM MENGHIMPUNKAN 26 AGENSI, SAHABAT STRATEGIK, PAKAR DAN AKADEMIA CARILAMAT NEGARA

PUTRAJAYA, 27 Februari – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah mengadakan Seminar Pengurusan Bencana Maritim dengan tema ‘Menuju Kolaborasi Mapan dan Sejahtera’ yang telah disempurnakan oleh Pengarah BCLBB, Laksamana Pertama Maritim Hamizan Bin Harun pagi tadi.

Lebih 400 peserta secara fizikal dan dalam talian telah mengikuti seminar ini yang menghimpunkan 26 agensi terdiri daripada jabatan kerajaan, sahabat strategik Maritim Malaysia, pakar, badan bukan kerajaan dan akademia yang berkaitan bidang CARILAMAT di negara ini.

Penganjuran seminar ini adalah bertujuan untuk berkongsi peranan, tanggungjawab dan cabaran yang dihadapi oleh agensi-agensi penyelamat semasa bencana maritim, selari dengan fokus Pelan Strategik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia 2023 – 2033 iaitu; memperkasakan kolaborasi CARILAMAT kebangsaan.

Seminar ini dimulakan dengan sesi pertama iaitu pembentangan tajuk-tajuk menarik mengikut kepakaran panel jemputan, iaitu dimulakan dengan ‘Peranan Semasa Bencana’ yang dibentangkan oleh Ketua Penolong Pengarah Kanan Seksyen Pelaksanaan Operasi dari Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Encik Arjunaidi bin Ismail.

Seterusnya Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Air Dan Marin, Seksyen Kontingensi Tumpahan Minyak Dari Jabatan Alam Sekitar (JAS), Norina Frederick Sambang mengambil tempat dengan pembentangan beliau yang bertajuk ‘Cabaran Mengendalikan Operasi Pembersihan Tumpahan Minyak’.

Kemudian Pengarah Bahagian Perisikan Dan Pengurusan Krisis Negara, Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari Majlis Keselamatan Negara (MKN), membentangkan tajuk ‘Peranan Semasa Krisis’ diikuti Supt (D13) Dasar Databank DNA, Superintenden Khairil Sopian bin Ismail, dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan tajuk ‘Disaster Victim Identification (DVI)’.

Tajuk pembentangan seterusnya ialah ‘Peranan Semasa Bencana Maritim’ disampaikan oleh Timbalan Pengarah Bahagian Operasi (Perkhidmatan) Udara, Encik Mani Vannan a/l Ketena Samy dari Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (CAAM) dan diikuti Penolong Pengarah Kanan, Unit Carilamat Dan Bantuan Bencana, Leftenan Komander Maritim Hizam Bin Zulkifli, dari Maritim Negeri Sabah Dan Wilayah Persekutuan Labuan dengan tajuk ‘Cabaran Sebagai Agensi Peneraju SAR Maritim’.

Panel terakhir pembentangan ialah Timbalan Dekan Akademik Dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Pengajian Maritim Dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Madya Technologist Dr. Kasypi Mokhtar dengan tajuk ‘Peranan Akademia Dalam Isu Bencana Maritim’.

Sesi kedua seminar telah berlangsung dengan Dialog, menampilkan Kapten (B) Abdul Rahmat Omar Bin Tun Mohd Haniff TUDM sebagai moderator dan empat orang panel iaitu Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari MKN, Encik Arjunaidi Bin Ismail dari NADMA, Pengarah Disaster Preparedness And Prevention Center (DPPC) Malaysia-Japan International Institute Of Technology (Mjiit), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Khamarrul Azahari bin Razak dan Komander Maritim Dr. Suzanna Binti Razali Chan yang merupakan Ketua Cawangan Bantuan Bencana, Bahagian Carilamat Dan Bantuan Bencana (BCLBB), Ibu Pejabat APMM Putrajaya.

 

WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 2   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.03 PM   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.54.58 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC