20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

KOTA TINGGI, 16 Oktober – Sebuah lagi ‘teksi air’ dari Indonesia berjaya ditahan Maritim Malaysia, Zon Maritim Tanjung Sedili (ZMTS) petang semalam di Perairan Johor Timur, pada kedudukan 3.1 batu nautika Tenggara Tanjung Ramunia, sekitar jam 4 petang, semalam.

Pengarah ZMTS, Kepten Maritim Mohd Zulfadli bin Nayan berkata, bot kayu tanpa tanda nama yang lebih dikenali sebagai 'teksi air' bot tersebut ditahan oleh bot ronda Maritim Malaysia setelah dilihat bergerak dan cuba merapat ke kapal dalam keadaan mencurigakan.

“Dua lelaki warga Indonesia yang berumur 41 dan 55 tahun ditahan bersama bot kayu tersebut dengan lima penumpang warga Indonesia berumur lingkungan 20 hingga 54 tahun yang juga merupakan kru-kru kapal dagang” katanya

Kes akan disiasat di bawah Seksyen 44 Akta Kastam 1967 kerana berapung-apung dalam keadaan mencurigakan, Seksyen 26J Atipsom 2007 kerana menjalankan aktiviti penyeludupan migran dan Seksyen 447 Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 dibaca bersama pekeliling Pelabuhan 67/2017 iaitu Larangan Vesel asing melakukan perkhidmatan dalam Had Pelabuhan.

Zulfadli menjelaskan, penahanan dibuat sebagai langkah pencegahan kejadian curi dan rompak yang melibatkan bot kayu jenis sama. Penahanan tersebut dilakukan bagi menguatkuasakan Pekeliling Pelabuhan No 67/2017 yang menghadkan bot-bot asing menjalankan apa-apa perkhidmatan dalam Had Pelabuhan.

Pengusaha kapal sekali lagi diseru supaya melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan kepada pihak berkuasa agar kejadian tidak diingini dapat ditangani dengan lebih efektif dan mencadangkan agar mereka menggunakan perkhidmatan marin yang ditawarkan oleh kapal atau bot tempatan berpangkalan di Malaysia.

Maritim Malaysia sentiasa serius dalam mempertingkatkan kawalan keselamatan dan tidak akan berkompromi dalam mengambil tindakan sewajarnya demi memastikan perairan negara khususnya Perairan Johor Timur bebas daripada sebarang aktiviti jenayah dan pelanggaran undang-undang.

WhatsApp Image 2019-10-16 at 12.18.44 PM

WhatsApp Image 2019-10-16 at 12.18.45 PM 1

WhatsApp Image 2019-10-16 at 12.18.45 PM

Sumber: Pegawai Perhubungan Awam Zon Maritim Tanjung Sedeli 

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC