Grid List

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM NEGERI TERENGGANU LUPUS ROKOK SELUDUP BERNILAI LEBIH RM1.2 JUTA

NELAYAN DIKHUATIRI HILANG DI PERAIRAN KUALA PAHANG

CEROBOH PERAIRAN NEGARA SEBUAH BOT NELAYAN ASING DITAHAN

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN BAWA BARANG KAWALAN BERSUBSIDI TANPA PERMIT SAH

KOTA TINGGI, 16 Oktober – Sebuah lagi ‘teksi air’ dari Indonesia berjaya ditahan Maritim Malaysia, Zon Maritim Tanjung Sedili (ZMTS) petang semalam di Perairan Johor Timur, pada kedudukan 3.1 batu nautika Tenggara Tanjung Ramunia, sekitar jam 4 petang, semalam.

Pengarah ZMTS, Kepten Maritim Mohd Zulfadli bin Nayan berkata, bot kayu tanpa tanda nama yang lebih dikenali sebagai 'teksi air' bot tersebut ditahan oleh bot ronda Maritim Malaysia setelah dilihat bergerak dan cuba merapat ke kapal dalam keadaan mencurigakan.

“Dua lelaki warga Indonesia yang berumur 41 dan 55 tahun ditahan bersama bot kayu tersebut dengan lima penumpang warga Indonesia berumur lingkungan 20 hingga 54 tahun yang juga merupakan kru-kru kapal dagang” katanya

Kes akan disiasat di bawah Seksyen 44 Akta Kastam 1967 kerana berapung-apung dalam keadaan mencurigakan, Seksyen 26J Atipsom 2007 kerana menjalankan aktiviti penyeludupan migran dan Seksyen 447 Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 dibaca bersama pekeliling Pelabuhan 67/2017 iaitu Larangan Vesel asing melakukan perkhidmatan dalam Had Pelabuhan.

Zulfadli menjelaskan, penahanan dibuat sebagai langkah pencegahan kejadian curi dan rompak yang melibatkan bot kayu jenis sama. Penahanan tersebut dilakukan bagi menguatkuasakan Pekeliling Pelabuhan No 67/2017 yang menghadkan bot-bot asing menjalankan apa-apa perkhidmatan dalam Had Pelabuhan.

Pengusaha kapal sekali lagi diseru supaya melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan kepada pihak berkuasa agar kejadian tidak diingini dapat ditangani dengan lebih efektif dan mencadangkan agar mereka menggunakan perkhidmatan marin yang ditawarkan oleh kapal atau bot tempatan berpangkalan di Malaysia.

Maritim Malaysia sentiasa serius dalam mempertingkatkan kawalan keselamatan dan tidak akan berkompromi dalam mengambil tindakan sewajarnya demi memastikan perairan negara khususnya Perairan Johor Timur bebas daripada sebarang aktiviti jenayah dan pelanggaran undang-undang.

WhatsApp Image 2019-10-16 at 12.18.44 PM

WhatsApp Image 2019-10-16 at 12.18.45 PM 1

WhatsApp Image 2019-10-16 at 12.18.45 PM

Sumber: Pegawai Perhubungan Awam Zon Maritim Tanjung Sedeli 

Grid List

ZON MARITIM MIRI | KM RHU DAN KM JEPAK MELAKUKAN PELAKSANAAN PENENTUAN TAHAP KECEKAPAN KAPAL (PTKK)

MIRI, 20 September – KM RHU dan KM JEPAK telah melakukan Penentuan Tahap Kecekapan Kapal (PTKK) di Zon Maritim Miri oleh Seksyen Latihan Operasi (SLOP), Bahagian Penguatkuasaan dan Penyelarasan Maritim (BPPM), Ibu Pejabat Maritim Malaysia dari 6 hingga 10 September 2023.

Dalam sesi ini, Kepten Maritim Salehuddin bin Zakaria bertindak selaku Ketua Penilai semasa hari Penilaian Kesiagaan Operasi (ORE) yang diadakan pada 9 September 2023. Manakala latihan fasa di laut dan pelabuhan telah dilakukan pada 6 hingga 8 September 2023.

Tujuan PTKK dilaksanakan adalah untuk menilai tahap kesiapsiagaan warga kapal bagi menentukan keupayaan dan pengoperasian kapal merangkumi aspek pengendalian tatacara evolusi, peralatan dan langkah-langkah keselamatan semasa melaksanakan operasi di laut mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Mohd Shafie bin Hj. Paing, melalui program yang dilakukan ini ia dapat meningkatkan tahap profesional dan kecekapan pegawai dan anggota di kapal sebagai persediaan untuk menghadapi segala bentuk cabaran di laut.

 

WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 1
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 2
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.44
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC