01
Jum, Mac

Grid List

DUA BOT FIBER DITAHAN, GUNA BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

PELABUHAN KLANG, 23 Okt – Hasil kerjasama antara Maritim Malaysia Negeri Selangor dan Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian, Putrajaya dalam satu operasi bersama telah membawa kepada penahanan sebuah kapal korek pasir yang didapati beroperasi tanpa kebenaran pada jarak lebih kurang 10.6 batu nautika barat Pulau Ketam pada jam 3.45 petang semalam.

Pengarah Maritim Negeri, Kepten Maritim Mohammad Rosli bin Kassim berkata, pihaknya telah mengesan dan menahan sebuah kapal korek pasir yang disyaki melakukan aktiviti pengerukan, pengambilan dan pemindahan pasir walaupun kebenaran beroperasi kapal tersebut telah dibatalkan sejak 15 Oktober yang lalu.

Hasil pemeriksaan lanjut ke atas kapal berkenaan mendapati kapal berkenaan gagal mempamerkan dokumen dari Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian serta Ketua Pengarah Jabatan Laut.

“Kami telah membuat pemantauan awal memandangkan kapal tersebut telah diberi peringatan kerana melakukan aktiviti pengerukan di luar konsesi yang diluluskan. Malah pihak mereka juga gagal membayar royalti hasil daripada aktiviti tersebut mulai Ogos hingga September 2019 seperti yang ditetapkan dalam syarat lesen lalu menyebabkan kebenaran operasi mereka ditamatkan,” ujar beliau.

Tujuh orang lelaki warganegara China berumur di antara 32 hingga 56 tahun serta kapal tersebut diiring ke Pelabuhan Klang dan diarahkan bersauh untuk siasatan lanjut. Kes disiasat di bawah Akta Pelantar Benua 1966 dan jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi lima ratus ribu Ringgit Malaysia atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya dan kapal boleh dilucut hak.

 

WhatsApp Image 2019-10-23 at 11.26.06 AM

WhatsApp Image 2019-10-23 at 11.26.28 AM

Sumber: Unit Komunikasi Korporat Maritim Negeri Selangor

Grid List

SAHABAT KDN TERUJA DIBERI PELUANG BELAYAR BERSAMA MARITIM MALAYSIA

LUMUT, 29 Februari – Sahabat Kementerian Dalam Negeri (Sahabat KDN) diberi peluang dan pendedahan tentang fungsi dan peranan Maritim Malaysia dalam menjaga keselamatan perairan negara

Baru-baru ini Maritim Negeri Perak telah mengatur gerak Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPC), KM BAGAN DATUK dalam satu pelayaran khas bersama ahli-ahli Sahabat KDN di perairan Lumut dan Pulau Pangkor pada 28 Februari (Rabu).

Tujuan pelayaran ini adalah bagi memberi pendedahan yang berkonsepkan 'hands on' dan 'to the ground' kepada Sahabat KDN bagi mengetahui lebih dekat peranan dan fungsi Maritim Malaysia dengan belayar bersama kru KM BAGAN DATUK ketika melakukan rondaan rutin operasi Penguatkuasaan serta CARILAMAT di laut.

Program dimulakan dengan sesi taklimat keselamatan kepada 18 ahli Sahabat KDN sebelum menaiki kapal oleh pegawai Maritim Malaysia yang bertugas (on duty).

Semasa pelayaran, ahli-ahli Sahabat KDN diberikan penerangan mengenai pengendalian KM BAGAN DATUK termasuk ilmu navigasi, akta/undang-undang yang diguna pakai dalam setiap operasi Maritim Malaysia secara ringkas dan santai.

Program pelayaran ini dihadiri oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KDN, Dr. Abdul Gapar bin Hj. Abu Bakar dan diiringi oleh Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohamad Shukri bin Khotob.

Diharapkan kesemua ahli Sahabat KDN yang mengikuti pelayaran ini berpuas hati dengan pengisian yang disusun dan diharapkan ilmu serta pengalaman baharu yang diperolehi menjadi satu memori yang bermakna buat setiap ahli yang mengikuti program ini.

 

WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.41 PM   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.43 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.44 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.48 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC