03
Jum, Feb

CEROBOH DAN KAUT HASIL LAUT, 23 NELAYAN VIETNAM TERIMA PADAH

KUANTAN, 25 OKTOBER – Maritim Malaysia Negeri Pahang telah menahan dua buah bot nelayan disyaki bot nelayan asing Vietnam bersama dua orang tekong dan 21 awak-awak di kedudukan lebih kurang 64 batu nautika dari Kuala Pekan, Pahang lebih kurang jam 1 tengah hari semalam.

Laksamana Muda Maritim Dato’ Zulkarnain bin Mohd Omar,Pengarah Maritim Negeri Pahangberkata,hasil pemeriksaan mendapati kedua-dua bot berkenaan telah menceroboh perairan Malaysia dan melakukan aktiviti menangkap ikan tanpa kebenaran .

“ Kesemua meraka dan bot diiringi ke jeti Zon Maritim Kemaman dan hasil ikan campur seberat dirampas. Keseluruhan nilai rampasan termasuk bot dianggarkan bernilai hampir RM 2 Juta.Kes disiasat di bawah Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah dan Akta Perikanan 1985 kerana memasuki dan menangkap ikan di kawasan perairan Malaysia tanpa kebenaran.

Tambahannya,, jika disabitkan kesalahan kedua-dua tekong boleh dikenakan denda  tidak melebihi RM 1 juta setiap seorang atau penjara tidak melebihi tiga tahun manakala semua awak-awak boleh dikenakan denda tidak melebihi RM 100 ribu setiap seorang atau penjara tidak melebihi 2 tahun.

  

12  
   

 Sumber: Pegawai Perhubungan Awam Maritim Negeri Pahang 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC