27
Jum, Jan

SEBUAH BOT NELAYAN DAN KAPAL TUNDA DITAHAN MARITIM MALAYSIA TAWAU DISYAKI LANGGAR SYARAT SAH LESEN

TAWAU, 13 NOVEMBER - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah menahan sebuah bot nelayan tempatan dan sebuah kapal tunda disyaki telah melakukan kesalahan di sekitar perairan Tawau, hari ini.
 
Pengarah Zon Maritim Tawau, Kepten Maritim Siva Kumar A/L Vengadasalam berkata, bot peronda yang menjalankan pemeriksaan rutin di sekitar kawasan tanggungjawab telah menahan sebuah bot nelayan tempatan sekitar jam11.15 pagi di perairan Timur Laut Sungai Dumpas, Tawau.
 
 Pemeriksaan mendapati, bot nelayan terbabit sedang menjalankan aktiviti perikanan  kurang daripada 2 batu nautika dari daratan terdekat. Seorang juragan lelaki dan dua awak-awak llaki dewasa warga Indonesia masing- masing berumur dalam lingkungan 27 hingga 34 tahun memiliki dokumen pengenalan diri ditahan termasuk bot nelayan ditunda masuk ke jeti Zon Maritim Tawau untuk siasatan lanjut. Kes seterusnya diserahkan kepada pihak Jabatan Perikanan Tawau.
 
Pada masa yang sama, Pihak Maritim Malaysia turut menahan sebuah kapal tunda tempatan sedang menuju ke Tawau dari perairan Kalabakan sekitar jam 12.15 tengahari.
 
Ketika ditahan, kapal tunda terbabit sedang menunda muatan kayu balak. Pemeriksaan lanjut mendapati, terdapat juragan dan dua awak- awak warga Indonesia berumur dalam lingkungan 29 hingga 43 tahun.
 
Dua awak- awak yang diperiksa mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah manakala juragan kapal tunda telah mengemukakan dokumen pengenalan diri telah tamat tempoh serta dokumen meragukan sebagai juragan serta gagal memaklumkan pertukaran nakhoda semasa diperiksa.
 
Juragan dan awak- awak termasuk kapal tunda ditahan seterusnya diiring masuk ke jeti Maritim Malaysia Tawau untuk pemeriksaan lanjut kerana disyaki telah melakukan kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 dan Ordinan Perkapalan Saudagar 1952.
 
Menurut beliau lagi, Maritim Malaysia akan terus mempergiatkan lagi tugas pemantauan, rondaan dan penguatkuasaan dari semasa ke semasa bagi memastikan perlanggaran undang-undang dapat dibanteras dan dikurangkan malahan akan terus memastikan perairan Sabah khususnya Tawau, selamat, aman dan terkawal. Sebarang aduan dan maklumat boleh disalurkan melalui talian hotline, Pusat Operasi Maritim Malaysia Tawau, 089-752115 atau melalui talian bantuan kecemasan, MERS 999.
 
bot nelayan1 Web tugboat2 1 Web

Sumber : Staf Perhubungan Awam Zon Maritim Tawau

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC