Grid List

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM NEGERI TERENGGANU LUPUS ROKOK SELUDUP BERNILAI LEBIH RM1.2 JUTA

NELAYAN DIKHUATIRI HILANG DI PERAIRAN KUALA PAHANG

CEROBOH PERAIRAN NEGARA SEBUAH BOT NELAYAN ASING DITAHAN

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN BAWA BARANG KAWALAN BERSUBSIDI TANPA PERMIT SAH

PROGRAM KESEDARAN KESELAMATAN DI LAUT SEMPENA BULAN KESELAMATAN NEGARA 2019 MARITIM NEGERI PAHANG

KUALA PAHANG 29 Ogos - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Negeri Pahang mengadakan program Kesedaran keselamatan di laut dalam usaha menjelaskan isu-isu keselamatan dan undang-undang di laut kepada komuniti nelayan pagi tadi.

Program yang dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Maritim Negeri Pahang (Operasi) , Kepten Maritim V.Pannir Selvan a/l Veloo. Timbalan cawangan Unit Taman Laut Pahang, Ketua Pengerusi Persatuan Nelayan Kuala Pahang dan Pengurus Persatuan Nelayan Kawasan Pekan juga turut hadir ke program ini.

Antara pengisian program seperti taklimat Kesedaran keselamatan di laut dan sesi soal jawab bersama komuniti nelayan, serta pameran Maritim Negeri Pahang juga diadakanbagi meraikan Bulan Keselamatan Negara 2019 dengan berslogankan 'Keselamatan Negara Kemakmuran Bersama' yang berlangsung mulai 1 hingga 31 Ogos ini.

Program ini mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada Persatuan nelayan kawasan Pekan terutamanya nelayan Kuala Pahang. 

Menurut Kepten Maritim V.Pannir, program ini dijalankan bagi memupuk kesedaran tentang kepentingan keselamatan semasa berada di laut. Disamping itu dapat memberi penerangan berkaitan operasi mencari dan menyelamat yang dilakukan oleh Maritim Malaysia.

“Program seperti ini dapat memberi ruang dan juga peluang untuk sama-sama berinteraksi secara langsung dalam usaha menangani isu-isu keselamatan dan menyalurkan maklumat sekiranya terdapat aktiviti-aktiviti yang melanggar undang-undang di perairan Kuala pahang khususnya,” kata Timbalan Pengarah Maritim Negeri Pahang (Operasi), Kepten Maritim V.Pannir dalam ucapan perasmiannya.

"Usaha dan nilai murni ini sekaligus dapat mendekatkan Maritim Malaysia dengan nelayan tempatan dan menjadikan nelayan sebagai mata dan telinga untuk menyalurkan maklumat dan aduan sekiranya diperlukan," ujar beliau.

 

program keselamatan dilaut pahang

program keselamatan dilaut pahang 3

program keselamatan dilaut pahang 2

Sumber: Unit Komunikasi Korporat Maritim Negeri Pahang

Grid List

ZON MARITIM MIRI | KM RHU DAN KM JEPAK MELAKUKAN PELAKSANAAN PENENTUAN TAHAP KECEKAPAN KAPAL (PTKK)

MIRI, 20 September – KM RHU dan KM JEPAK telah melakukan Penentuan Tahap Kecekapan Kapal (PTKK) di Zon Maritim Miri oleh Seksyen Latihan Operasi (SLOP), Bahagian Penguatkuasaan dan Penyelarasan Maritim (BPPM), Ibu Pejabat Maritim Malaysia dari 6 hingga 10 September 2023.

Dalam sesi ini, Kepten Maritim Salehuddin bin Zakaria bertindak selaku Ketua Penilai semasa hari Penilaian Kesiagaan Operasi (ORE) yang diadakan pada 9 September 2023. Manakala latihan fasa di laut dan pelabuhan telah dilakukan pada 6 hingga 8 September 2023.

Tujuan PTKK dilaksanakan adalah untuk menilai tahap kesiapsiagaan warga kapal bagi menentukan keupayaan dan pengoperasian kapal merangkumi aspek pengendalian tatacara evolusi, peralatan dan langkah-langkah keselamatan semasa melaksanakan operasi di laut mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Mohd Shafie bin Hj. Paing, melalui program yang dilakukan ini ia dapat meningkatkan tahap profesional dan kecekapan pegawai dan anggota di kapal sebagai persediaan untuk menghadapi segala bentuk cabaran di laut.

 

WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 1
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 2
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.44
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC