24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

BOT ROSAK, 3 SELAMAT

KUDAT, 29 OGOS - Berdepan dengan angin yang kencang serta keadaan laut yang bergelora selama lebih kurang empat jam, itu antara cabaran yang dilalui oleh tiga orang nelayan apabila bot yang dikendalikan mereka mengalami kerosakan dan terpaksa berapung di laut menanti bantuan tiba.

Bot tersebut dilaporkan mengalami kerosakan di sekitar perairan Kimihang, Kudat sekitar jam 1 tengahari semalam. Sejurus menerima laporan, Maritim Malaysia telah mengaturgerak sebuah bot ronda yang berada di kawasan berdekatan bagi menghulurkan bantuan namun keadaan cuaca yang buruk menyukarkan usaha tersebut dilakukan.

Bot yang dikendalikan oleh tiga nelayan, seorang warganegara Malaysia dan dua warga Filipina itu akhirnya berjaya diselamatkan apabila sebuah bot nelayan yang lain membantu untuk menunda bot terbabit ke daratan terdekat.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora yang berlaku di perairan Sabah adalah susulan daripada Ribut Tropika Podul yang melanda utara Filipina. Keadaan seperti ini dijangka berlarutan sehingga 29 Ogos 2019. Susulan itu, pihak Maritim Malaysia mengingatkan kepada komuniti laut agar dapat mengurangkan aktiviti di laut bagi bot-bot kecil, dan sekiranya perlu untuk ke laut, sila pastikan peralatan kecemasan mencukupi serta berada dalam keadaan baik dan boleh digunakan sekiranya berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.

BOT ROSAK 3 SELAMAT 2

Sumber: Pegawai Perhubungan Awam Zon Maritim Kudat

 

Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC