Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

PADAH CEROBOH KAWASAN LARANGAN, BOT NELAYAN DITAHAN

LANGKAWI, 3 SEPTEMBER – Sebuah bot nelayan tempatan kelas C disyaki menceroboh dan menunda di kawasan yang tidak dibenarkan berjaya ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Kedah dan Perlis semalam.

Pengarah Maritim Negeri Kedah dan Perlis, Laksamana Pertama (M) Haji Rozali Mohd Said berkata, tekong bersama tiga awak-awak warga Thailand berumur dalam lingkungan 22 hingga 34 tahun ditahan kira-kira 10.9 batu nautika barat daya Pulau Rebak Besar, Langkawi.

“Hasil pemeriksaan mendapati, bot nelayan tersebut disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 Seksyen 8 (b) atas kesalahan melanggar syarat lesen iaitu menangkap ikan kurang dari 15 batu nautika dari pantai,” katanya.

Kira-kira 500 kilogram ikan campur pelbagai saiz juga turut dirampas, nilai rampasan dianggarkan bernilai RM 500,000.00 termasuk bot dan hasil tangkapan. Bot nelayan dan kru seterusnya dibawa ke Jeti APMM Bukit Malut untuk tindakan lanjut.

Sekiranya berlaku sebarang kecemasan ataupun berlaku kegiatan yang mencurigakan di laut, Maritim Malaysia boleh dihubungi melalui talian MERS 999 atau Pusat Operasi Pejabat Maritim Negeri Kedah dan Perlis di talian 04-9662750.

PADA CEROBOH KWSN LARANGAN

PADA CEROBOH KWSN LARANGAN 2

Sumber: Unit Komunikasi Korporat Maritim Negeri Kedah dan Perlis. 

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT PENGARAH KEJURUTERAAN MK TLDM KE ATAS PENGARAH MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 1 Disember – Pengarah Kanan Kejuruteraan MK Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Ts. Rozaide bin Megat Othman telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh, hari ini.

Delegasi lawatan tiba kira-kira jam 9.00 pagi disambut oleh pasukan Kawalan Kehormatan Setempat (KKS B) sebelum membuat pemeriksaan baris seterusnya menandatangani buku pelawat di lobi Ibu Pejabat Maritim Negeri Pahang.

Pertemuan ulung ini merupakan inisiatif kedua-dua pihak memperkasakan hubungan kerjasama erat yang sedia terjalin dan penambahbaikan ke arah kecemerlangan Maritim Malaysia dan TLDM seiring dengan matlamat dan komitmen dalam melindungi dan mempertahankan kedaulatan perairan Zon Maritim Malaysia.

Kerjasama berterusan ini juga akan menjadi tonggak utama dalam memastikan peranan dan fungsi tugas pengoperasian kedua-dua agensi berada ditahap yang optimum di samping bertukar pandangan mengenai pembangunan dan tahap kesiagaan aset sedia ada.

Pertemuan diakhiri dengan pertukaran cenderahati sebagai tanda kerjasama harmoni yang terjalin melalui kunjungan hormat ini.

 

KUNJUNGAN HORMAT TLDM 4   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 2   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 3
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC