Grid List

MARITIM NEGERI KELANTAN | EMPAT BOT, 43 NELAYAN VIETNAM DITAHAN

ISS KE-25 | PENTAS PENTING PERKUKUH PERSEFAHAMAN KESELAMATAN MARITIM ANTARABANGSA

MARITIM MALAYSIA LUPUS DADAH BERNILAI LEBIH RM27 JUTA

PATKOR OPTIMA MALINDO | PERKUKUH KERJASAMA ERAT PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA – INDONESIA

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

PROGRAM RAMAH MESRA BERSAMA KOMUNITI MARITIM

KOTA KINABALU, 18 Mei - Program Ramah Mesra Bersama Komuniti Maritim Kpg. Gentisan, Sepanggar telah dilaksanakan pada hari ini jam 2.30 petang tadi di Jeti Maritim, Sepanggar.

Sesi ramah mesra ini adalah bertujuan untuk mengeratkan hubungan antara Maritim Negeri Sabah dan W.P Labuan dan penduduk Kpg. Gnetisan. Antara aktiviti yang dilaksanakan adalah memberi taklimat Kesedaran Keselamatan Maritim Semasa Berada Di Laut, Hebahan Talian Kecemasa 999, dan Edaran Risalah Keselamatan Di Laut. 
 
MN Sabah diwakili oleh LT (M) Saleyhin, LT (M) Fazlan, LT (M) Mohamad Pairul, ketua-ketua bot dan wakil daripada kapal, manakala Kpg. Gentisan diwakili oleh En. Mokti dan wakil belia kampung tersebut. 
 
Diakhir pertemuan wakil belia Kpg Gentisan mengucapkan terima kasih kepada pihak APMM kerana telah menjaga perairan negara dan sentiasa memberikan peringatan dan kesedaran keselamatan di laut kepada komuniti nelayan khususnya di kampung tersebut dan turut menyerahkan bingkisan raya daripada penduduk Kpg. Gentisan tanda penghargaan kepada MN Sabah.
 
WhatsApp Image 2023 05 18 at 17.07.33 1 
Grid List

MARITIM NEGERI PERAK | KURSUS INTERMEDIATE INTERDICTION SIRI 1/2023

LUMUT, 22 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Perak menganjurkan Kursus 'Intermediate Interdiction' Siri 1/2023 selama lima hari bermula 18 hingga 22 September 2023.

Kursus yang melibatkan seramai 18 peserta terdiri daripada 15 anggota Maritim Negeri Perak itu termasuk penglibatan setiap seorang peserta daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, seramai empat orang Jurulatih dari MTT Interdiction APMM turut menghadiri kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberi penekanan khusus berpandukan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara penggeledahan serta meningkatkan pengetahuan secara teori dan praktikal dalam menggeledah.

Selain itu, objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kebolehan melaksanakan teknik mempertahankan diri dan mengawal situasi yang kritikal serta meningkatkan kemahiran dan keyakinan pegawai dan anggota sebagai pasukan geledah.

Pelaksanaan kursus ini dibahagikan kepada dua fasa meliputi fasa teori dan praktikal yang dilaksanakan di kapal KM Nyalau.

Selain itu, para peserta turut diuji secara dalam talian melalui 'application Kahoot' di akhir sesi.

Majlis penutupan kursus ini disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Perak, Encik Mohd Hailnizam bin Mohd Mokhtar yang mewakili Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup.

 

WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.13 3
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16 1
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.15
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC