Grid List

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM NEGERI TERENGGANU LUPUS ROKOK SELUDUP BERNILAI LEBIH RM1.2 JUTA

NELAYAN DIKHUATIRI HILANG DI PERAIRAN KUALA PAHANG

CEROBOH PERAIRAN NEGARA SEBUAH BOT NELAYAN ASING DITAHAN

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN BAWA BARANG KAWALAN BERSUBSIDI TANPA PERMIT SAH

SEBUAH BOT TUNDA KELAS B BERSAMA TIGA KRU WARGA ASING DITAHAN

KUALA KURAU, 12 November - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan pukat tunda kelas B bersama tiga kru warga Myanmar di kedudukan 16.2 batu nautika selatan muara Kuala Kurau pada sekitar jam 10.30 pagi, semalam.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata, semasa rondaan rutin di perairan Kuala Kurau dan Larut Matang, pasukan bot peronda Maritim Malaysia telah mengesan bot terbabit dalam keadaan mencurigakan sedang melakukan aktiviti perikanan dan dirapati untuk pemeriksaan.

Hasil pemeriksaan menemukan seramai tiga kru warga Myanmar termasuk tekong berumur antara 33 dan 34 tahun, tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah berada di atas bot.
Pemeriksaan lanjut mendapati bot itu memiliki lesen yang sah namun tekong gagal mengemukakan dokumen kebenaran penggunaan kru warga asing daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.
Selain itu, bot terbabit tidak diusahakan sendiri pemiliknya.
Turut ditemukan sebanyak 40 kilogram hasil ikan baja semasa pemeriksaan.
Kesemua kru, bot, hasil ikan campur dan peralatan menangkap ikan ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.
Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah dan Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat lesen dengan tidak mempunyai kebenaran penggunaan kru warga asing oleh Ketua Pengarah Perikanan Malaysia serta bot tidak diusahakan sendiri pemiliknya.
Maritim Malaysia akan terus komited dalam usaha membanteras kegiatan jenayah di laut.
Sebarang aduan dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh melaporkannya ke MERS 999 atau Pusat Operasi Zon Maritim Kuala di talian 05-7279919 untuk tindakan segera.
WhatsApp Image 2022 11 11 at 10.22.14   WhatsApp Image 2022 11 11 at 10.22.13
 
Grid List

ZON MARITIM MIRI | KM RHU DAN KM JEPAK MELAKUKAN PELAKSANAAN PENENTUAN TAHAP KECEKAPAN KAPAL (PTKK)

MIRI, 20 September – KM RHU dan KM JEPAK telah melakukan Penentuan Tahap Kecekapan Kapal (PTKK) di Zon Maritim Miri oleh Seksyen Latihan Operasi (SLOP), Bahagian Penguatkuasaan dan Penyelarasan Maritim (BPPM), Ibu Pejabat Maritim Malaysia dari 6 hingga 10 September 2023.

Dalam sesi ini, Kepten Maritim Salehuddin bin Zakaria bertindak selaku Ketua Penilai semasa hari Penilaian Kesiagaan Operasi (ORE) yang diadakan pada 9 September 2023. Manakala latihan fasa di laut dan pelabuhan telah dilakukan pada 6 hingga 8 September 2023.

Tujuan PTKK dilaksanakan adalah untuk menilai tahap kesiapsiagaan warga kapal bagi menentukan keupayaan dan pengoperasian kapal merangkumi aspek pengendalian tatacara evolusi, peralatan dan langkah-langkah keselamatan semasa melaksanakan operasi di laut mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Mohd Shafie bin Hj. Paing, melalui program yang dilakukan ini ia dapat meningkatkan tahap profesional dan kecekapan pegawai dan anggota di kapal sebagai persediaan untuk menghadapi segala bentuk cabaran di laut.

 

WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 1
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 2
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.44
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC