27
Jum, Jan

TUNDA KAWASAN TIDAK DIBENARKAN, BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN

LANGGAR KAWASAN, BNT DITAHAN

GEORGETOWN, 8 November – Agensi Penguatkuasaan  Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang telah menahan sebuah bot nelayan tempatan kelas C yang disyaki melanggar syarat sah lesen lebih kurang jam 10.15 pagi semalam. 

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, Kapal Maritim (KM) SIKUATI Maritim Malaysia telah mengesan sebuah bot nelayan kelac C sedang melakukan aktiviti menangkap ikan menggunakan pukat tunda di kedudukan 7.0 batu nautika barat daya Pulau Kendi ketika  dalam perjalanan melaksanakan rondaan Op Tanjung. 

Hasil pemeriksaan mendapati, bot nelayan tempatan kelas C dengan nombor pendaftaran PKFA 8645 berpangkalan di Batu Maung itu dikendalikan tiga warga tempatan termasuk tekong berumur 49 hingga 61 tahun berada di atas bot tersebut. 

Bot terbabit disyaki telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat lesen iaitu melakukan aktiviti menangkap ikan di kawasan yang tidak dibenarkan. 

Bot bersama kru, peralatan menangkap ikan serta ikan campur anggaran 30 kilogram disita dan dibawa ke Jeti Lembaga Ikan Malaysia Batu Maung untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan lanjut. 

Maritim Malaysia tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang sengaja melanggar undang-undang persekutuan di Zon Maritim Malaysia demi kedaulatan dan kesejahteraan perairan negara.   

Orang awam diminta agar melaporkan sebarang penemuan dan melaporkan sebarang kejadian jenayah, kecemasan atau kemalangan di laut di talian kecemasan 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Pulau Pinang di talian 04-2626146.

bntc2    bNT C1 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC