27
Jum, Jan

RAMPAS 30 SET BUBU NAGA

GEORGETOWN, 7 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang merampas 30 set bubu naga di dua lokasi pada kedudukan lebih kurang 0.8 batu nautika barat daya pantai Teluk Malas, Penaga sekitar jam 4.40 hingga 5.30 petang semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, melalui rutin rondaan OP PERTIWI yang dilakukan bot ronda Maritim Pulau Pinang petang semalam, pihaknya mengesan pelampung penanda yang mencurigakan di dua lokasi dan berjaya menemukan 30 set bubu naga yang dipasang oleh individu tidak bertanggungjawab. 

Kesemua bubu naga tersebut dirampas dengan anggaran nilai RM 3,600.00 dan dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban untuk tindakan lanjut. 

Penggunaan bubu naga ini diharamkan penggunaannya di laut kerana sifatnya yang tidak selektif dan merosakkan ekosistem marin serta menjejaskan sumber pendapatan nelayan lain. Pemilik bubu naga boleh didakwa di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan dengan menggunakan kaedah yang tidak dibenarkan dan jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya jika disabit kesalahan. 

Nelayan diingatkan supaya mematuhi undang-undang dan tidak melanggar syarat lesen perikanan yang telah diperuntukan. 

Sebarang laporan, aduan dan kecemasan di laut boleh terus menghubungi Maritim Malaysia di talian 24 jam iaitu MERS 999 dan Pusat Operasi Maritim Maritim Pulau Pinang di talian 04-2626146.

BUBU NAGA1    BUBU NAGA2
     

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC