27
Jum, Jan

TAHAN BOT PENUMPANG LANGGAR SYARAT LESEN

TAHAN BOT PENUMPANG LANGGAR SYARAT LESEN

GEORGETOWN, 30 Oktober – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang, menahan sebuah bot penumpang di kedudukan 0.6 batu nautika timur laut jeti Polis Marin Batu Uban, pada 28 Oktober sekitar jam 1.20 tengah hari.Bot ditahan semasa dalam perjalanan menghantar tiga pekerja yang bertugas di pelantar kabel di perairan Pulau Pinang.

Hasil pemeriksaan ke atas bot mendapati, nama nakhoda bot tidak terdapat di dalam buku lesen yang dikeluarkan dan disyaki telah melakukan kesalahan Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 iaitu gagal memaklumkan pertukaran nakhoda kepada pihak pegawai pelabuhan.

Bot serta nakhoda berusia 63 tahun ditahan dan dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut.Manakala, tiga pekerja pelantar kabel dibawa ke tempat mereka bertugas dengan bot penumpang yang memiliki dokumen lengkap.

Walaupun terdapat sesetengah pihak yang mengganggap isu kesalahan ini adalah kecil namun ianya akan memberi impak yang besar sekiranya berlaku sebarang kejadian atau kemalangan di laut membabitkan penumpang yang dibawa terutama pada musim cuaca dan keadaan laut yang tidak menentu ketika ini.

Maritim Malaysia ingin mengingatkan pengusaha-pengusaha bot  penumpang agar mematuhi undang-undang yang telah dikeluarkan bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Sebarang aduan boleh disalurkan ke talian 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang 04-2626146.

BOT 1    BOT 2

 

 

 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC