27
Jum, Jan

OP TANJUNG: CEROBOH PERAIRAN NEGARA, SEBUAH BOT NELAYAN ASING INDONESIA DITAHAN

CEROBOH PERAIRAN NEGARA, SEBUAH BOT NELAYAN ASING INDONESIA DITAHAN

GEORGETOWN, 30 Oktober - Sebuah bot nelayan Indonesia bersama empat kru ditahan pada kedudukan kira-kira 29 batu nautika barat daya Pulau Kendi sekitar jam 1.10 tengah hari pada 28 Oktober baru-baru ini oleh Kapal Maritim (KM) SIKUATI Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, bot tersebut dikesan sedang melakukan aktiviti menangkap ikan dalam perairan negara oleh KM SIKUATI semasa rondaan rutin OP TANJUNG.

Ketika pemeriksaan dilakukan, bot yang dikendalikan empat kru warga Indonesia termasuk tekong kesemua lelaki berumur sekitar 27 hingga 47 tahun itu tiada mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

Kesemua mereka ditahan dan akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 iaitu menangkap ikan di perairan Malaysia tanpa kebenaran Ketua Pengarah Perikanan Malaysia serta Akta Imigresen 1959/63 kerana tiada sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

Terdahulu KM SIKUATI telah mengusir tiga bot nelayan asing Indonesia pada awal pagi 28 Oktober lalu sekitar jam 7.00 hingga 8.00 pagi yang dikesan berada di kawasan “Unresolved Maritime Boundary” iaitu lebih kurang 80 batu nautika dari barat Pulau Kendi kawasan perairan yang dituntut oleh Malaysia dan Indonesia.

Bot bersama kru termasuk tekong dibawa masuk ke Jeti Polis Marin Batu Uban untuk diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Pulau Pinang untuk tindakan lanjut.   

Maritim Malaysia akan terus memantau aktiviti pencerobohan bot nelayan asing di sempadan perairan negara bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan perairan negara sentiasa terjamin.

Sebarang laporan, aduan dan kecemasan di laut boleh terus menghubungi Maritim Malaysia di talian 24 jam iaitu MERS 999 dan Pusat Operasi Maritim Malaysia Pulau Pinang di talian 04-2626146.

GAMBAR BOT1    GAMBAR OKT 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC