03
Jum, Feb

BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN, TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN

KUANTAN, 29 Oktober - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pahang telah menahan sebuat bot nelayan tempatan kelas C disyaki telah melakukan aktiviti perikanan tanpa kebenaran pada jarak lebih kurang 8.3 batu nautika timur dari daratan Nenasi sekitar jam 3.40 petang, Khamis lalu.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh berkata, bot nelayan tersebut diperiksa dan ditahan ketika melakukan aktiviti penangkapan ikan secara menunda oleh bot pemintas Maritim Malaysia yang sedang dalam rondaan Op Makmur di perairan Pahang. Tangkapan adalah hasil aduan dan kerjasama rapat komuniti maritim setempat bahawa terdapat sebuah bot nelayan tempatan menceroboh kawasan pesisir pantai dan menjalankan aktiviti perikanan tanpa kebenaran iaitu menangkap ikan kurang daripada jarak yang dibenarkan seperti yang ditetapkan di dalam buku lesen.

Hasil pemeriksaan mendapati bot tersebut dikendalikan oleh enam kru termasuk tekong warga Myanmar berumur dalam lingkungan 19 hingga 31 tahun dan kesemua kru tersebut mempunyai dokumen pengenalan diri yang meragukan.

Bot dan kesemua kru bersama peralatan menangkap ikan termasuk hasil laut anggaran 4500 kilogram dipercayai baru ditangkap telah ditahan dan diiringi ke Jeti Pos Maritim Teluk Gading untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat bagi siasatan lanjut.

Bot tersebut akan disiasat di bawah Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen kerana melakukan aktiviti menangkap ikan kurang daripada jarak yang dibenarkan yang mana boleh dikenakan kompaun daripada Jabatan Perikanan Malaysia.

Maritim Malaysia akan memperkasakan penguatkuasaan serta menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan tempatan agar sentiasa mematuhi undang-undang dan mengutamakan keselamatan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan.

Maritim Malaysia juga mengingatkan komuniti maritim di Perairan Pahang khasnya supaya menjauhi sebarang aktiviti penyalahgunaan dadah dan sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang bagi memastikan keselamatan perairan aman dan sejahtera.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999 yang beroperasi 24 jam.

a   AB 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC