27
Jum, Jan

LAPAN NELAYAN DITAHAN LANGGAR SYARAT SAH LESEN

KUALA KEDAH, 2 Oktober - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Kuala Kedah menahan lapan nelayan tempatan selepas disyaki melakukan kesalahan melanggar syarat sah lesen dalam pemantauan Op Aman di kedudukan 0.4 batu nautika timur laut Pulau Bunting pada jam 11.13 pagi semalam.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kedah, Komander Maritim Noor Azreyanti binti Ishak berkata, bot nelayan tempatan yang berpangkalan di Bagan Tiang, Perak itu disyaki melakukan dua kesalahan dengan melanggar kawasan aktiviti perikanan dan lesen menangguk siput telah tamat tempoh pada tahun 2020.

Operasi pemantauan dijalankan berikutan aduan awam yang diterima oleh pihak Maritim Malaysia mengenai kehadiran beberapa bot nelayan tempatan yang bernombor pendaftaran dari negeri Perak di lokasi terbabit.

Pemeriksaan awal mendapati bot nelayan tempatan yang dikendalikan oleh lapan kru berusia antara 18 hingga 47 tahun itu penuh dengan muatan siput bayam yang dianggarkan sebanyak 700 kilogram.

Bot, enjin beserta hasil tangkapan yang dianggarkan bernilai RM 21, 050 dibawa ke Jeti Zon Maritim Kuala Kedah dan disiasat dibawah seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985.

gambar 1    gambar 3 
gambar 4    
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC