04
Sab, Feb

MARITIM MALAYSIA IRING KAPAL LAYAR YANG KEROSAKAN ENJIN KE SEMPADAN PERAIRAN NEGERI PERAK

SABAK BERNAM, 16 September - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Selangor telah mengiringi sebuah kapal layar Lotus Mantra sehingga ke sempadan perairan Negeri Perak, petang tadi kerana mengalami kerosakan enjin akibat kebakaran di bilik jenteranya ketika belayar di perairan Sabak Bernam.
Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kepten Maritim Siva Kumar a/l Vengadasalam berkata, pihaknya menerima maklumat daripada Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru pada jam 2.00 pagi kerana kapal tersebut akan meneruskan pelayaran ke Pulau Pangkor dengan menggunakan layar sementara menunggu bantuan khidmat bot tunda untuk memasuki Pangkor Marina Malaysia (PMM) untuk pembaikan.
Bot PERKASA 35 telah diatur gerak ke lokasi untuk membuat pemantauan dan seterusnya mengiringi kapal layar tersebut sehingga memasuki sempadan Negeri Perak bagi memastikan keselamatan kesemua penumpangnya. 
Berikut adalah maklumat para penumpang yang menaiki kapal berkenaan;
1.Nama :  Mark Dragan
Jantina :  Lelaki
Warganegara :  United States of America
Umur : 55 tahun
2.Nama :  Hasslan Nasir
Jantina :  Lelaki
Wargenegara :  Malaysia
Umur : 62 tahun
3.Nama :  Zanarita Nasir
Jantina :  Perempuan
Warganegara :  Malaysia
Umur : 51 tahun
Pada jam 2.15 petang, bot PERKASA 35 ditugaskan untuk mengiringi kapal layar Lotus Mantra yang telah ditunda sehingga ke sempadan Perairan Perak dengan selamat.
Maritim Malaysia selaku agensi yang bertanggung jawab dalam menyelamatkan harta benda dan nyawa, merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat dalam operasi ini.
Selain itu, orang ramai dan komuniti maritim diingatkan agar sentiasa memastikan aspek keselamatan diutamakan sebelum melakukan sebarang aktiviti di laut, terutamanya cakna dengan keadaan cuaca.
Sebarang aduan dan maklumat mengenai kegiatan jenayah serta kecemasan di laut, orang ramai boleh menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor di talian 03-31760627 atau MERS 999 untuk tindakan segera.
 
4L   3L
     
1L   2L
 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC