03
Jum, Feb

MEDEVAC: MARITIM MALAYSIA BANTU KRU KAPAL CEDERA DI LAUT

KUCHING, 25 Ogos – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Sarawak telah melaksanakan bantuan MEDEVAC kepada seorang kru kapal MT THERESA LIBRA yang mengalami kecederaan di bahagian jari dan pergelangan tangan semasa belayar di perairan Kuching.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman bin Md Yunus berkata, Pusat Operasi (PUSOP) Maritim Negeri Sarawak menerima aduan daripada ejen kapal MT THERESA LIBRA yang berada di Singapura pada 23 Ogos sekitar jam 6.02 petang memohon bantuan bagi membawa kru yang tercedera ke hospital untuk menerima rawatan selanjutnya.

Kru kapal yang mengalami kecederaan telah dipindahkan melalui titik pertemuan di antara aset bot Maritim Kilat 22 bersama kapal tangki terbabit di kedudukan 3.8 batu nautika timur laut Tanjung Po pada 24 Ogos jam 4.30 petang semalam.

Mangsa, Maung Maung Myint, 52, warga Myanmar, segera dibawa ke jeti Maritim Negeri Sarawak di KOMTAS sebelum dibawa ke hospital dengan ambulans untuk rawatan lanjut. Bantuan MEDEVAC ditamatkan pada jam 5.40 petang semalam.

Berdasarkan maklumat awal diterima, lokasi kapal MT THERESA LIBRA itu dimaklumkan berada di sekitar 240 batu nautika utara Tanjung Po.

Maritim Malaysia sentiasa bersedia untuk memberi bantuan kecemasan kepada komuniti maritim. Sekiranya terdapat sebarang kemalangan ataupun kecemasan di laut, boleh hubungi terus talian Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak  082-432544 atau MERS 999 yang beroperasi 24 jam.

1   2
     
33   4
     
5   6
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC