Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

BOT NELAYAN ASING VIETNAM CUBA MENGABURI MATA PENGUATKUASA APMM

PASIR PUTEH, 17 JULAI – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Kelantan menahan dua puluh lima nelayan asing Vietnam dan sekaligus merampas dua buah bot mereka selepas didapati telah menceroboh perairan negara kira-kira 67 batu nautika dari Kuala Tok Bali, dekat sini semalam.

Pengarah Maritim Negeri, Kepten Maritim Nurul Hizam bin Zakaria dalam kenyataannya hari ini berkata, ”kesemua suspek berusia dalam lingkungan 17 hingga 56 tahun itu ditahan oleh bot peronda Maritim Malaysia yang melaksanakan pengoperasian di bawah Op Damai kira-kira 1.30 petang”.

”Kedua bot ini disyaki melakukan aktiviti tunda ganding, namun dengan ketangkasan anggota penguatkuasa APMM daripada Bot Maritim Penyelamat 7 kedua bot ini berjaya dikesan dan ditangkap walaupun salah sebuah bot cuba melarikan diri”. ”Bot bersama suspek terbabit ditunda masuk ke Jeti APMM Negeri Kelantan untuk siasatan lanjut,” kata beliau lagi.

Keseluruhan rampasan merangkumi bot, peralatan menangkap ikan dan hasil tangkapan dianggarkan bernilai lebih kurang RM 2 juta.

Tambah beliau, sehingga semalam Maritim Malaysia Negeri Kelantan berjaya menahan 23 buah bot dan 13 daripadanya merupakan bot nelayan yang disyaki klon dan bot nelayan asing Vietnam. Bot akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985.

IMG 9809  
IMG 9815  

 

Sumber :

Staf Perhubungan Awam Maritim Negeri Kelantan

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT PENGARAH KEJURUTERAAN MK TLDM KE ATAS PENGARAH MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 1 Disember – Pengarah Kanan Kejuruteraan MK Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Ts. Rozaide bin Megat Othman telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh, hari ini.

Delegasi lawatan tiba kira-kira jam 9.00 pagi disambut oleh pasukan Kawalan Kehormatan Setempat (KKS B) sebelum membuat pemeriksaan baris seterusnya menandatangani buku pelawat di lobi Ibu Pejabat Maritim Negeri Pahang.

Pertemuan ulung ini merupakan inisiatif kedua-dua pihak memperkasakan hubungan kerjasama erat yang sedia terjalin dan penambahbaikan ke arah kecemerlangan Maritim Malaysia dan TLDM seiring dengan matlamat dan komitmen dalam melindungi dan mempertahankan kedaulatan perairan Zon Maritim Malaysia.

Kerjasama berterusan ini juga akan menjadi tonggak utama dalam memastikan peranan dan fungsi tugas pengoperasian kedua-dua agensi berada ditahap yang optimum di samping bertukar pandangan mengenai pembangunan dan tahap kesiagaan aset sedia ada.

Pertemuan diakhiri dengan pertukaran cenderahati sebagai tanda kerjasama harmoni yang terjalin melalui kunjungan hormat ini.

 

KUNJUNGAN HORMAT TLDM 4   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 2   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 3
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC