Sidebar

02
Kha, Apr

AKTIVITI
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

KUALA PERLIS, 10 MAC - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menerusi Zon Maritim Kuala Perlis telah mengadakan majlis pemakaian  pangkat Kadet Kanan PASKAM Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) semester ke 4/2020 bertempat di pejabat Zon Maritim Kuala Perlis pada 07 Mac lalu.

Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Pengarah Zon Maritim Kuala Perlis, Komander Maritim Nurulazme Bin Zakariah dan turut dihadiri oleh Ketua Penolong Pengarah Cawangan PSSM dan PASKAM Ibupejabat APMM, Komander Maritim Norihan Bin Ngah, wakil daripada Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Leftenan Madya Maritim Kehormat Norazam Bin Abd Rahid serta pegawai-pegawai dan jurulatih Pasukan Kadet Maritim Malaysia (PASKAM).

Pemakaian pangkat tersebut membabitkan penglibatan  seramai 45 orang penerima pangkat Kadet Kanan PASKAM semester 4/2020 serta 42 orang Kadet PASKAM semester 2/2020 yang telah dipilih sebagai projek rintis untuk pelaksanaan PASKAM bermula pada pengambilan pelajar sesi September tahun 2018 sidang akademik 2018/2019. Majlis ini julung kali diadakan sebagai penghargaan kepada Kadet PASKAM UniMAP kerana telah mempamerkan semangat berpasukan yang tinggi dan mampu mengharungi halangan serta cabaran sepanjang latihan diadakan.

Pengarah Zon Maritim Kuala Perlis, Komander Maritim Nurulazme Bin Zakariah berkata kewujudan Pasukan Kadet Maritim Malaysia (PASKAM) di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bertujuan untuk memberi pendedahan kepada para pelajar tentang tanggungjawab Maritim Malaysia dalam menguatkuasakan undang-undang di perairan negara. Latihan dan aktiviti yang diterapkan dapat membentuk para pelajar menjadi individu yang berdisiplin dari segi mental dan fizikal sebagai persediaan menjadi pemimpin pada masa hadapan.

Tambah beliau, pelaksanaan Pasukan Kadet Maritim Malaysia (PASKAM) turut memberi impak kepada agensi untuk menarik minat serta memberi pengetahuan kepada orang awam bermula dari peringkat sekolah hingga ke IPTA tentang peranan dan fungsi sebenar Maritim Malaysia sebagai penguat kuasa di Zon Maritim Malaysia (ZMM).

“Pelaksanaan majlis pemakaian pangkat ini adalah bagi meningkatkan moral Kadet PASKAM untuk meneruskan latihan pada semester seterusnya. Sesungguhnya kewujudan PASKAM adalah sebagai langkah dan platform kepada para pelajar bagi memupuk kesedaran menjaga perairan negara serta semangat cintakan negara. Pengiktirafan ini merupakan mekanisme penghargaan terhadap jasa dan sumbangan yang diberikan bagi meningkatkan moral dan motivasi Kadet PASKAM kerana UniMAP merupakan IPTA pertama (Pilot Project) yang menawarkan kursus badan beruniform PASKAM sebagai kursus baru di universiti tersebut’’, jelasnya.

WhatsApp Image 2020 03 10 at 11.00.45    WhatsApp Image 2020 03 10 at 11.00.46 
WhatsApp Image 2020 03 10 at 11.00.46 1    WhatsApp Image 2020 03 10 at 11.00.50 
     
hrmis JPA kkdnlogo KSN logo mampu MDEC MyGov SPA tourism malaysia cropped logo SPRM AMSAS
 
APLIKASI ICON    KERJAYA ICON BLUE   ONLINE SISTEM ICON    SEAHAWK ICON BLUE    VIDEO ICON   VIDEO MEDIA BLUE   VIDEO ICON