LATEST MERAH  LATEST MERAH awam  LATEST MERAH MEDIA  LATEST MERAH DIREKTORI  LATEST MERAH PENYERTAAN  logo carian tp
 

Berita Utama

KUALA KURAU, 7 Disember - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) dengan kerjasama Australian Border Forces (ABF) memperluaskan lagi kerjasama antarabangsa dalam usaha membanteras jenayah rentas sempadan dengan melancarkan "Operasi Redback" di perairan Kuala Kurau dan sekitarnya di sini, hari ini.

Majlis pelancaran operasi disempurnakan oleh Laksamana Maritim Dato' Hj. Ahmad Puzi bin Hj Ab Kahar, Ketua Pengarah Maritim Malaysia bersama Miss Danielle Yannopolous, Senior Officer, ABF. Majlis turut disaksikan oleh Laksamana Muda Maritim Dato' Zulkifili bin Abu Bakar, Timbalan Ketua Pengarah (Logistik) dan Kepten Maritim Salim bin Hj Ahmad Pengarah Operasi Wilayah Utara.

Operasi Redback di Kuala Kurau merupakan operasi kelima yang dilancarkan sebagai operasi khas yang memberi tumpuan kepada aktiviti -aktiviti pemerdagangan orang dan penyeludupan manusia yang berlaku di perairan negara. Sebelum ini, empat operasi telah dilaksanakan di perairan Kuala Linggi, Klang, Lumut dan Langkawi yang telah mencatatkan lebih 100 pemeriksaan dibuat ke atas kapal-kapal dan bot-bot yang melalui kawasan tersebut.

Dalam majlis tersebut, ABF turut menyampaikan sumbangan berupa 20 jaket keselamatan kepada nelayan-nelayan Kuala Kurau sebagai salah satu usaha menyokong kempen kesedaran keselamatan Maritim Malaysia di kalangan warga nelayan.

 

redback 3 redback 2
 

SUMBER: Unit Perhubungan Awam PM Kuala Kurau

Laskar Kanan Maritim Mustaffar bin Mansor.