LATEST MERAH  LATEST MERAH awam  LATEST MERAH MEDIA  LATEST MERAH DIREKTORI  LATEST MERAH PENYERTAAN  logo carian tp
 

Berita Utama

LANGKAWI, 29 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) , Cawangan Penguatkuasaan dan Eksesais Maritim, Ibu Pejabat APMM telah menganjurkan latihan penentuan tahap kecekapan kapal KM Siangin dan Km Tenggol dengan jayanya  pada 22 hingga 26 November lalu di Jeti Daerah Maritim  1 Langkawi. 
 
Tujuan latihan ini diadakan adalah meningkatkan tahap kecekapan dan kesiagaan warga kapal yang merangkumi perlaksanaan pengendalian tatacara evolusi , peralatan dan langkah-langkah keselamatan semasa melaksanakan operasi di laut mengikut Standard Operating Procedure (SOP) Kapal dan Bot APMM yang ditetapkan serta menilai Tahap Kesiagaan Operasi .
 
Pelaksanaan latihan operasi ini dilaksanakan mengikut  empat (4) fasa antaranya terdiri daripada pemeriksaan dokumen dan peralatan di perlabuhan, fasa perlabuhan , fasa laut dan penilaian kesiagaan operasi.  Turut hadir pada majlis akhir penilaian tersebut Ketua Penguatkuasa Maritim Daerah, Laksamana Pertama Maritim Zulkarnain Mohd Omar serta Pengarah Operasi Wilayah Utara, Kepten Maritim Hj Salim Ahmad. 
 
 
IMG-20151127-WA0027 IMG 7557

 

Sumber : Laskar Kelas I Maritim Norakhilah Desa

Staf Perhubungan Awam Daerah Maritim Langkawi ( DM 1 )