LATEST MERAH  LATEST MERAH awam  LATEST MERAH MEDIA  LATEST MERAH DIREKTORI  LATEST MERAH PENYERTAAN  logo carian tp
 

Berita Utama

LUMUT, 13 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Daerah Maritim 3 Lumut telah menganjurkan Hari Bersama Media dengan membawa belayar seramai 22 petugas media cetak dan elektronik yang berlangsung di perairan Pulau Sembilan semalam. Pelayaran sehari itu melibatkan tiga buah kapal Maritim Malaysia iaitu KM Gagah, KM Marlin dan KM Perwira.

Ketua Penguat Kuasa Daerah Maritim 3 Lumut (KPDM), Kepten Maritim Zulinda binti Ramly berkata, program itu adalah untuk merapatkan hubungan antara media dan pihak Maritim.

"Ia dijalankan untuk mendedahkan peranan sebenar Maritim Malaysia kepada media di samping latihan kecekapan kapal yang terlibat," katanya.

Antara aktiviti yang dijalankan sepanjang pelayaran seperti latihan pengeledahan kapal, keluar masuk kapal di pelabuhan, latihan rakit penyelamat, latihan kebakaran, penembakan senjata General Purpose Machine Gun (GPMG) dan melawan kebanjiran.

Nor Azharul Nasarudin dari Utusan Malaysia berkata, "tugas anggota Maritim Malaysia sangat mencabar dan saya menghormati anggota yang sabar bertugas demi mengalas tanggungjawab kepada negara tanpa sebarang rungutan, malah mereka tahan berada di lautan biarpun kapal dilanda gelombang sedangkan kami (petugas media) ada yang sudah mabuk laut," ujurnya yang belayar bersama kapal KM Pewira.

IMG 2514 - Copy IMG 2136 - Copy
   

                                           

Sumber : Unit Perhubungan Awam DM3 Lumut