LATEST MERAH  LATEST MERAH awam  LATEST MERAH MEDIA  LATEST MERAH DIREKTORI  LATEST MERAH PENYERTAAN  logo carian tp
 

Berita Utama

KOTA TINGGI, 22 Oktober - Maritim Malaysia, Zon Maritim Tg. Sedili (ZMTS) berjaya menahan sebuah kapal jenis Motor Tanker (MT) kerana berlabuh tanpa kebenaran di Perairan Johor Timur hasil dari maklumat awam tengahari semalam.

Pengarah ZMTS, Kepten Maritim Mohd Zulfadli bin Nayan berkata, hasil pemeriksaan mendapati kapal dengan tanda nama ''ERICA 10" dengan ukuran panjang 112 meter berdaftar di Jakarta, Indonesia telah ditahan pada kedudukan 13.5 batu nautika (bn) Timur Tanjung Penawar, pada jam sekitar 12.10 tengahari kerana tidak mempunyai sebarang dokumen kebenaran bersauh dalam Perairan Malaysia.

Menurut Zulfadli, ERICA 10 yang dikendalikan oleh 20 kru termasuk Nakhoda (Master) berumur lingkungan 22 hingga 53 tahun warganegara Indonesia akan disiasat di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952, Seksyen 491B(1)(l) iaitu bersauh tanpa kebenaran Pengarah Laut. Jika didapati bersalah boleh didenda tidak melebihi RM 100 ribu atau penjara tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya.

Zulfadli menjelaskan, ini merupakan penahanan kelima sepanjang sebulan yang lalu di sekitar Perairan Beting Timur, Tompok Utara dan Beting Ramunia yang berada di antara 7 ke 20 bn Timur Tg Penawar melibatkan kesalahan yang sama di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952. Penahanan ini juga sebahagian langkah-langkah pencegahan kejadian kecurian ke atas kapal dan rompakan di laut memandangkan Maritim Malaysia telah menerima enam aduan sedemikian di Perairan Timur Negeri Johor yang dipanjangkan melalui International Maritime Bureau (IMB).

''Diingatkan juga bahawa Perairan Permatang Timur (Eastern Bank), Beting Ramunia (Ramunia Shoal) dan Tompok Utara (North Patch) masih berada dalam Perairan Wilayah Malaysia dan bukannya Perairan Antarabangsa walaupun jaraknya melebihi 12 batu nautika daripada daratan terdekat. Amaran demi amaran kita telah berikan samada melalui IMB Piracy Alert dan juga Navigational Telex (NAVTEX)” jelas beliau.

Maritim Malaysia juga ingin menegaskan supaya kapal-kapal di kawasan tersebut supaya mendapatkan kebenaran daripada Jabatan Laut Malaysia atau segera beredar kerana operasi akan digiatkan dari masa ke semasa.

WhatsApp Image 2019-10-22 at 8.47.08 AM 1

Sumber: Pegawai Perhubungan Awam Zon Maritim Tanjung Sedili