LATEST MERAH  LATEST MERAH awam  LATEST MERAH MEDIA  LATEST MERAH DIREKTORI  LATEST MERAH PENYERTAAN  logo carian tp
 

Berita Utama

LANGKAWI2 MEI – Unit Keselamatan Maritim Negeri Kedah dan Perlis (MNKP) mengadakan latihan menembak senjata kecil pistol bertempat di Lapang Sasar Antarabangsa Langkawi (LISRAM) baru- baru ini.

Program yang julung kali diadakan pada tahun 2019 ini melibatkan seramai 91 orang termasuk pegawai, pegawai lain-lain pangkatpegawai gunasama dari semua unit serta pelajar latihan industri. Pengarah Maritim Negeri Kedah dan PerlisLaksamana Pertama Maritim Haji Rozali Bin Mohd Said juga hadir meriahkan aktiviti ini.

Pengisian program latihan menembak selama satu hari itu terdiri daripada sesi taklimat dan latihan praktikal mengenai tatacara dan aspek keselamatan pengendalian senjata api dengan betul. Pertandingan menembak juga turut diadakan bagi anggota yang terpilih yang melibatkan acara rapid fire, precision dan falling plate bagi kategori perseorangan dan berkumpulan.

Senjata yang digunakan semasa latihan praktikal pada kali ini terdiri daripada senjata api jenis Glock 19, CZ 75 SP-01 dan CZ Scorpion Evo 3.

Acara ini secara tidak langsung dapat mencungkil bakat-bakat baru bagi mewakili MNKP ke peringkat yang lebih tinggi kelak.

Latihan menembak pada kali ini berjaya disempurnakan dengan jayanya oleh semua warga MNKP yang terlibat secara langsung mahu pun tidak langsung khususnya bagi Ahli Jawatan Kuasa (AJK) yang dilantik.

IMG 0143 IMG 0154 IMG 0156
IMG 0190 IMG 0197 IMG 0272