LATEST MERAH  LATEST MERAH awam  LATEST MERAH MEDIA  LATEST MERAH DIREKTORI  LATEST MERAH PENYERTAAN  logo carian tp
 

Berita Utama

KUANTAN, 3 Januari – Seramai  38 orang Pelatih  Asas Pegawai  dan 115  orang Pelatih Asas Lain-Lain Pangkat telah berjaya memperoleh tali pinggang putih dengan menamatkan modul seni bela diri Tempur Tanpa Senjata (TTS) di AMSAS. Modul ini telah dilaksanakan selama lapan minggu bermula pada 7 November 2015 dan majlis penutupan modul telah diadakan pada 2 Januari 2016.

Modul ini dibahagikan kepada lapan sesi latihan dan setiap sesi dijalankan selama      tiga jam. Modul Taekwando tersebut dikendalikan oleh 6 orang jurulatih berpengalaman dari Persatuan Taekwando Negeri Pahang di bawah naungan Global Taekwando Federation (GTF) yang diketuai oleh Master Mustahna bin Mahat.

Seni bela diri Taekwando atau diterjemah sebagai seni menendang dan menumbuk ini adalah berbeza dengan seni mempertahankan diri konvensional, kerana ianya lebih menekankan pada falsafah gerak pendek, mudah dan praktikal. Teknik yang diajar boleh dijadikan panduan berguna kepada pelatih sebagai persediaan TTS terutamanya ketika melaksanakan tugas penguatkuasaan dan juga semasa keadaan krisis atau kecemasan.

Modul Taekwando ini merupakan yang julung kali dianjurkan oleh AMSAS akan diteruskan bagi semua pelatih asas pada masa yang akan datang.

edwedq treteq

 Sumber: Unit Perhubungan Awam AMSAS