05
Ahd, Feb

MAYAT TERAPUNG DISYAKI MANGSA TERJUN JAMBATAN

ANGGOTA BOT KILAT 26 MENGANGKAT MAYAT YANG DIJUMPAI TERAPUNG

GEORGETOWN, 20 November – Pusat Operasi (PUSOP) Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang, telah menerima panggilan daripada komuniti nelayan berkaitan penemuan mayat terapung berhampiran sangkar ikan Pulau Aman lebih kurang jam 9.00 pagi semalam.

Pengarah Maritim Malaysia Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, sebaik menerima laporan tersebut, bot ronda KILAT 26 telah diatur gerak ke lokasi bersama beberapa aset dari agensi sahabat.

Hasil pemeriksaan awal yang dilakukan ke atas mayat mendapati, mangsa adalah seorang lelaki tempatan berusia 22 tahun dari Pendang, Kedah yang disyaki terjun laut dari jambatan pertama Pulau Pinang pada 17 November lebih kurang jam 5.00 petang lalu.

Mayat mangsa kemudian dibawa ke jeti Polis Marin Batu Uban dan disanitasi oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum diserahkan kepada pihak Polis Perai untuk dibawa ke Hospital Besar Pulau Pinang untuk proses bedah siasat serta siasatan lanjut.

Maritim Malaysia berterima kasih kepada agensi sahabat dari Pasukan Polis Marin, Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Angkatan Pertahanan Awam yang turut serta membantu dalam kes penemuan tersebut.

Maritim Malaysia sentiasa mengalu-alukan sebarang maklumat perlakuan jenayah  daripada komuniti maritim serta kecemasan di laut boleh dilaporkan terus ke talian Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang 04-2626146 atau MERS 999.

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC