05
Ahd, Feb

BOT HANYUT DIJUMPAI TANPA KRU

BOT HANYUT TANPA KRU - CARILAMAT DIAKTIFKAN

GEORGETOWN, 15 November - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang telah mengaktifkan Operasi Mencari dan Menyelamat bagi menjejaki dua kru bot hanyut yang dijumpai berhampiran perairan sangkar ikan Batu Maung sekitar jam 9.00 pagi tadi.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, pihaknya telah menerima panggilan telefon dari nelayan tempatan berhubung sebuah bot dijumpai hanyut tanpa kru berhampiran sangkar ikan batu maung sekitar jam 8.20 pagi tadi dan bot KILAT 26 diatur gerak ke lokasi kejadian bagi mengesan bot tersebut.

Sebaik tiba di lokasi bot dengan nombor pendaftaran PPS 7216 telah ditemui berada disalah sebuah sangkar ikan Batu Maung yang dibawa oleh nelayan berhampiran bagi menggelakkan bot terus hanyut ke lokasi lain.

Hasil pemeriksaan ke atas bot mendapati, bot tersebut dinaiki oleh Gunalan a/l Munusamy, 46, dari Bukit Tambun berdasarkan dokumen pengenalan diri yang dijumpai di atas bot dan Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Langkawi telah dimaklumkan dan Operasi Mencari dan Menyelamat (CARILAMAT) telah diaktifkan pada jam 9.00 pagi.

Manakala hasil maklumat yang diterima dari pihak Polis Bukit Tambun, isteri mangsa yang hilang turut membuat laporan polis berhubung kehilangan suami beliau yang keluar ke laut bersama rakan bernama Muraley a/l Varathaiah, 53, lebih kurang jam 5.00 pagi tadi. Laporan dibuat setelah isteri beliau mendapat maklumat dari komuniti nelayan berkenaan bot yang dinaiki oleh suaminya dijumpai hanyut tanpa ada orang di dalamnya.

Bot kemudiannya ditunda oleh bot KILAT 26 ke Jeti Polis Marin Batu Uban untuk tindakan selanjutnya.

Maritim Malaysia ingin menasihatkan orang ramai agar sentiasa berhati-hati dan mengutamakan langkah-langkah keselamatan ketika melakukan apa jua aktiviti semasa berada di laut .

Orang awam diminta agar melaporkan sebarang penemuan dan melaporkan sebarang kejadian kecemasan atau kemalangan di laut di talian kecemasan 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Pulau Pinang di talian 04-2626146.

BOT2    BOT1 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC