05
Ahd, Feb

SEBUAH BOT TUNDA KELAS B BERSAMA TIGA KRU WARGA ASING DITAHAN

KUALA KURAU, 12 November - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan pukat tunda kelas B bersama tiga kru warga Myanmar di kedudukan 16.2 batu nautika selatan muara Kuala Kurau pada sekitar jam 10.30 pagi, semalam.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata, semasa rondaan rutin di perairan Kuala Kurau dan Larut Matang, pasukan bot peronda Maritim Malaysia telah mengesan bot terbabit dalam keadaan mencurigakan sedang melakukan aktiviti perikanan dan dirapati untuk pemeriksaan.

Hasil pemeriksaan menemukan seramai tiga kru warga Myanmar termasuk tekong berumur antara 33 dan 34 tahun, tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah berada di atas bot.
Pemeriksaan lanjut mendapati bot itu memiliki lesen yang sah namun tekong gagal mengemukakan dokumen kebenaran penggunaan kru warga asing daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.
Selain itu, bot terbabit tidak diusahakan sendiri pemiliknya.
Turut ditemukan sebanyak 40 kilogram hasil ikan baja semasa pemeriksaan.
Kesemua kru, bot, hasil ikan campur dan peralatan menangkap ikan ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.
Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah dan Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat lesen dengan tidak mempunyai kebenaran penggunaan kru warga asing oleh Ketua Pengarah Perikanan Malaysia serta bot tidak diusahakan sendiri pemiliknya.
Maritim Malaysia akan terus komited dalam usaha membanteras kegiatan jenayah di laut.
Sebarang aduan dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh melaporkannya ke MERS 999 atau Pusat Operasi Zon Maritim Kuala di talian 05-7279919 untuk tindakan segera.
WhatsApp Image 2022 11 11 at 10.22.14   WhatsApp Image 2022 11 11 at 10.22.13
 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC