WARGA MARITIM2 BI  ORANG AWAM2 BI  MEDIA2 BI  DIREKTORI BI  eparticipation   logo carian tp
 

Latest News

KOTA TINGGI, 26 Julai – Satu kejadian rompakan kapal telah berlaku di perairan Pengerang, Kota Tinggi, Johor. Kejadian berlaku pada jam 10.40 malam tadi di kedudukan 2.5 batu nautika Barat Laut Teluk Ramunia.

Menurut Ketua Penguat Kuasa Maritim Tanjung Sedili, Kepten Maritim Amran bin Hj Daud, setelah menerima maklumat menyatakan sebuah kapal iaitu MT Jix Iang yang berdaftar di Ulan Bator Mongolia dirompak, beliau telah mengarahkan dua buah bot dan sebuah kapal ke lokasi kejadian. Semasa menghampiri kapal berkenaan didapati perompak telah melarikan diri setelah menyedari kehadiran pihak Maritim Malaysia dengan melarikan diri menghala ke Pulau Lima. Walau bagaimanapun sebuah bot ronda Maritim Malaysia cuba mengejar perompak tersebut tetapi gagal kerana mereka telah menghilangkan diri di kawasan perairan negara jiran.

Siasatan awal mendapati seorang anak kapal warga Indonesia telah ditembak dibahagian leher dan mangsa yang cedera itu terus di bawa ke Jeti  Marina, Tanjung Pengelih untuk di bawa ke Hospital Kota Tinggi. Menurut maklumat yang diterima daripada kru kapal, perompak seramai tujuh orang dipercayai warga Indonesia berdasarkan kepada dialog percakapan mereka. Hasil pemeriksaan di atas kapal tersebut telah menemui dua pucuk pistol dan sebilah parang dipercayai ditinggalkan oleh perompak semasa melarikan diri. Kapal tersebut membawa 14 kru terdiri daripada tujuh warganegara Myanmar, seorang warganegara China dan enam warganegara Indonesia.

Menurut Amran lagi, “sepanjang Januari hingga kini tiga kes cubaan merompak kapal dilaporkan di sekitar perairan Pengerang, kami akan mempergiatkan usaha termasuk meningkatkan jaringan komunikasi bersama komuniti maritim di sekitar perairan Johor bagi membendung kegiatan jenayah itu daripada terus berleluasa”.

Kes tersebut masih dalam siasatan oleh pegawai penyiasat Maritim Daerah Tanjung Sedili. Sebarang maklumat berkaitan jenayah maritim bolehlah menghubungi Pusat Operasi Maritim Wilayah Selatan di talian ,07-2199519/ 07-22219231.

          IMG-20140726-WA0003                              IMG-20140726-WA0009

Sumber : Staf Perhubungan Awam Tanjung Sedili

LK (M) Roswadi bin Mohamed

 

 

PUTRAJAYA, 24 Jul – Tiga hari lagi kemeriahan sambutan Syawal bakal menjelang, suasana tersebut di kongsikan lagi dengan kemeriahkan kenaikan pangkat Y.Bhg Laksamana Pertama Maritim Dato’ Che Hasan bin Jusoh kepada Laksamana Muda Maritim dan memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Pengarah (Logistik). Majlis ini disempurnakan oleh Ketua Pengarah APMM, Y.Bhg Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan bin Kurish di Auditorium Tingkat 11, Ibu pejabat APMM, Putrajaya, disini hari ini.

Turut hadir sama Pengerusi Puspanita Cawangan Kecil APMM, Datin Siti Zawiyah bin Ahmad dan Isteri- Isteri Timbalan Ketua Pengarah serta semua pegawai dan anggota APMM Ibu pejabat.

 

IMG 0413  IMG 0428 

 

TAWAU, 21 Julai – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) baru- baru ini telah menahan tiga buah bot nelayan di kawasan yang diwartakan Perintah Berkurung di perairan Timur Pulau Boheydulang, Semporna pada jam lebih kurang 1.00 pagi baru- baru ini.

Ketua Penguat Kuasa Daerah Maritim (KPMD) Tawau, Kepten Maritim Anor bin Hj Jaafar berkata, bot APMM yang ketika itu sedang menjalankan operasi di sekitar sektor rondaan telah menerima satu maklumat daripada ESSCOM berkenaan terdapat beberapa bot dikesan telah memasuki kawasan sempadan Perintah Berkurung yang telah ditetapkan. Bot peronda APMM telah diarahkan untuk meninjau ke lokasi untuk membuat pemeriksaan. Hasil pemeriksaan mendapati terdapat 3 buah bot nelayan berada di lokasi Perintah Berkurung.  

Pemeriksaan lanjut mendapati terdapat seramai 22 orang awak- awak berumur dalam lingkungan 20 hingga 30 tahun termasuk tekong. Kesemua mereka majoritinya berbangsa Indonesia dan salah seorang daripada mereka merupakan warganegara Malaysia. Kesemua mereka yang ditahan dan dibawa masuk ke Semporna untuk siasatan lanjut kerana melanggar peraturan di bawah Perintah Berkurung di bawah Seksyen 3(1) Akta Polis 1967. Jika di dapati bersalah, mereka boleh dihukum denda RM500 atau penjara selama 6 bulan. 

Kepten Anor turut menegaskan agar semua komuniti maritim di perairan Timur Sabah khususnya nelayan tempatan agar mematuhi peraturan yang telah ditetapkan dan perlu mendapatkan permit kelulusan daripada pihak Polis dengan alasan yang munasabah seperti hal- hal kecemasan. Sekiranya mana- mana pihak selain pasukan keselamatan yang merasakan perlu memasuki atau melalui kawasan yang diisyitiharkan perlulah mendapatkan permit pengecualian Perintah Berkurung daripada Ketua Polis Daerah atau Ketua Polis Balai di kawasan di mana mereka berada.

APMM turut berharap orang ramai terus memberi kerjasama dengan menyalurkan maklumat kepada pihak APMM sekiranya terdapat aktiviti- aktiviti yang berlaku menyalahi undang- undang maritim. Sebarang maklumat mengenai kegiatan penyeludupan boleh menghubungi talian MERS 999 atau Hotline APMM Tawau di talian 089-752115.

P1000315 - Copy IMG-20140722-WA0002
Sumber dan Foto: LK I (M) Simpson b Marius
Staf Unit Perhubungan Awam 
Daerah Maritim Tawau

 

 

SANDAKAN, 21 Julai – Sikap degil seorang tekong dan dua orang awak-awak warganegara Indonesia telah menyebabkan mereka ditahan oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Daerah Sandakan (APMM DM17) kerana berada di kawasan larangan semasa perintah berkurung dikuatkuasakan di perairan Pulau Libaran jam 4.25 pagi tadi.

Dalam satu kenyataan di sini, Ketua Penguat Kuasa Maritim Derah Maritim Sandakan, Kepten Maritim A. Razak bin Abd Rahman berkata, sebuah kapal peronda APMM DM17 telah mendapat arahan daripada anggota Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) untuk memeriksa dan menahan bot nelayan tersebut kerana telah berada di dalam kawasan larangan setelah perintah berkurung dikeluarkan.

“Sepanjang 12 jam perintah berkurung, tiada aktiviti laut dibenarkan termasuk di kawasan pantai dan tindakan boleh diambil terhadap mereka yang gagal menurut perintah seperti tertulis dalam Seksyen 31 (2) Akta Polis 1967. Tekong dan awak-awak yang berumur dalam lingkungan 22 hingga 30 tahun itu boleh dikenakan denda sehingga RM500 atau enam bulan penjara sekiranya sabit kesalahan,” katanya.

A.Razak berkata bot nelayan laut dalam yang perlu melalui kawasan perintah berkurung pada waktu dikuatkuasakan perlu mendapatkan kebenaran daripada ketua polis daerah di kawasan masing-masing tetapi tidak dibenarkan menangkap ikan di kawasan berkenaan.

Bot nelayan tersebut diiring masuk ke Sandakan untuk siasatan lanjut.

 

IMG 3436

 

Disediakan oleh :

LK I (M) Mohd Dhiyaurrahman bin Shaari

Staf Perhubungan Awam Daerah Maritim Sandakan (DM17)